Відбулося відкрите заняття з писанкарства на тему «Пам’ятаємо і бережемо минуле. Писанка – оберіг»

Колись традиції та секрети майстерності писанкарства передавалися з покоління в покоління, від бабусі до онуки. В Будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді міста Переяслава-Хмельницького робити писанки навчали на гуртку «Петриківський розпис», керівник Марія Губар.
Підсумкове відкрите заняття з писанкарства на тему «Пам’ятаємо і бережемо минуле. Писанка – оберіг» Марія Миколаївна провела напередодні Великодня .
Колоритне і магічне, як сама писанка, заняття зачарувало і гуртківців, і гостей. Мультфільм про писанку активізував знання гуртківців та спонукав їх до творчої презентації своєї роботи. А відеофільм з Музею Гончара допомагав молодому педагогу розповісти про традицію виготовлення писанок, символіку орнаментальних композицій і колористику українських писанок. Марія Губар наголошувала, що різноманітність символів дає можливість зрозуміти глибину мудрості українського народу, його вміння оберігати себе та свою родину, власну оселю, утворивши духовне писанкове коло захисту в обрядах і звичаях.
Гуртківці та гості заняття, охоплені передвеликоднім настроєм, оформляли свої сувеніри-обереги писанки, крашанки та крапанки, вкладаючи в них свої найкращі побажання.
Писанка має магічну силу – приносить добро, щастя. Захищає від усього злого. Це символ нового життя, воскресіння. Тож любімо один одного, творімо добро, будьмо милосердними, співчутливими, доброзичливими. Адже все це так важливо у наш час!

Бхтдюм Джерело

Додати коментар