На Київщині відбулась лекція для воїнів артилерійської бригади – «Переяслав у історії: міфи, ідеологія та історична пам’ять»

2 квітня 2018 року, традиційно, чергову лекцію для воїнів 43-ї окремої артилерійської бригади, дислокованої у с. Дівички, провів старший науковий співробітник Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», кандидат історичних наук Тарас Нагайко. Лекція проводилась згідно з планом занять з національно-патріотичного виховання військовослужбовців.

Звертаючись до особового складу, лектор зауважив, що в умовах сучасної гібридної війни Російської Федерації проти України важливого значення набуває інформаційно-ідеологічне протистояння. А отже, нашому суспільству слід якомога швидше відмовитися від практики сповідування радянських ідеологічних штампів, штучність яких є цілком очевидною.

Розкриваючи тему «Переяслав у історії: міфи, ідеологія та історична пам’ять» доповідач вказав, що в сучасній українській державі, що зазнає зовнішньої агресії, має відбутися очищення від нав’язаних імперських стереотипів минулого. Військовослужбовцям доведено наукове бачення щодо процесу формування національної історичної пам’яті. На прикладі історичних подій, що супроводжували життя міста Переяслава-Хмельницького, було зауважено на негативному значенні ідеологем минулого для формування самосвідомості українського народу.

Додати коментар