На Київщині відбувся ІХ Всеукраїнський конкурс вокальної творчості «Весняні наспіви-2018»

22 березня в актовій залі педуніверситету відбувся ІХ Всеукраїнський конкурс вокальної творчості «Весняні наспіви-2018». Організатор заходу – кафедра мистецьких дисциплін та методик навчання педагогічного факультету Переяслав-Хмельницького педагогічного університету імені Григорія Сковороди.

На мистецьке змагання у вокальній майстерності з’їхалось багато творчої молоді з різних куточків України. У конкурсних номінаціях було представлено вокальні твори класичного спрямування, пісні сучасних композиторів, народну пісенну спадщину нашої Батьківщини.

З вітальним словом до гостей та учасників конкурсу звернулася завідувач кафедри мистецьких дисциплін та методик навчання, доктор мистецтвознавства, професор Тетяна Мартинюк, яка побажала конкурсантам успіху, вдалого виступу, перемоги та стати потенційними абітурієнтами університету.

Конкурсанти змагалися в трьох номінаціях: «народна пісня», «естрадна пісня» та «класичний романс». Цьогоріч,  номінація «класичний романс» була включена вперше до конкурсу.

Виступи юних талантів оцінювало компетентне журі, до складу якого увійшли Заслужені працівники культури України, мистецтвознавці, провідні фахівці вокального мистецтва кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання вишу.  Оцінюючи виступи конкурсантів, вони враховували сценічну культуру виконання, відповідність виконання стилю і жанру твору, технічну досконалість, самобутність індивідуального трактування твору, досконалість техніки співу з мікрофоном.

За підсумками конкурсу перемогу в номінації «естрадна пісня» здобула  Дар’я Семичастна (Лазірківська ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. В.О. Підпалого).

2 місце між собою розділили Сніжана Маринчук (Дівичківське навчально-виховне об’єднання «ЗОШ І-ІІІ ступенів») та Анна Соловей (Переяслав-Хмельницька ЗОШ №7).

3 місце вибороли Євген Карабанов (ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький професійно-технічний центр професійної освіти») та Діана Дяченко (Школа різножанрового вокалу «Improviation», м. Переяслав-Хмельницький) .

У номінації «народна пісня» 3 місце виборола Юлія Полосенко (Петрівська дитяча школа мистецтв).

У номінації «класичний романс» 2 місце здобула Ірада Алієва (Богуславський гуманітарний коледж імені І.С. Нечуя Левицького).

Актова зала педуніверситету була заповнена доброзичливими глядачами, які активно реагували на виступи конкурсантів  бурхливими оплесками.

Після конкурсної програми учасники поділилися своїми враженнями:

Дар’я Семичастна –  учениця Лазірківської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. В.О. Підпалого:

Цей конкурс дав мені можливість побачити інших учасників, познайомитись з новими людьми, а також подарував багато хороших емоцій, зарядив весняним позитивом та приніс приємні результати роботи. Для мене це був великий шанс показати себе, адже в майбутньому планую вступати до Переяслав-Хмельницького педагогічного університету імені Григорія Сковороди на спеціальність «Музичне мистецтво».

Євгеній Карабанов – учень ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький професійно-технічний центр професійної освіти»:

– Вокальний конкурс «Весняні наспіви» дає можливість повірити в себе,  свої  сили, своєму потенціалу та ідеї для самовдосконалення.

Анна Соловей – учениця Переяслав-Хмельницької ЗОШ  №7:

– Про конкурс дізналася від своєї вчительки по вокалу Лариси Дорошенко, яка мене і готувала до конкурсу. Надзвичайно вразила гостинність організаторів заходу. Все показували, допомагали, підтримували. Журі кваліфіковане, оцінювало справедливо і навіть вболівало за кожного учасника. Всі учасники співпереживають один за одного. І що найголовніше зрозуміла –  не потрібно хвилюватися, тоді все буде добре.

 – За роки існування конкурсу, деякі вже колишні учасники є студентами нашого університету, де вони удосконалюють свою майстерність та завойовують призові місця в різних Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах. Зокрема, це Анна Ляч, Ірина Студенчук, Юлія Нестеренко, Лідія Федіна, Надія Шеляг, Людмила Стрілець, Ірина Савчук та інші. Надзвичайно приємно відмітити, що на ІХ Всеукраїнський конкурс «Весняні наспіви»  привели своїх вихованців  наші випускники, а нині шановні вчителі шкіл, викладачі коледжів: Лариса Василівна Дорошенко – вчитель музичного мистецтва ЗОШ №7 нашого міста та Світлана Віталіївна Швидка – викладач вокалу в музичній школі м. Гребінки.

– Запрошуємо учасників на ювілейний Х Всеукраїнський конкурс «Весняні наспіви», який обов’язково відбудеться в наступному році – зазначила одразу після закінчення конкурсу Антоніна Карпенко, старший викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання.

На згадку про вокальний конкурс всі учасники отримали диплом та сувенір – керамічний дзвіночок – символ «Весняних наспівів» з побажанням миру та злагоди. Керівників, які готували учасників до конкурсу, відзначили  подяками.

Чекаємо учасників на Х ювілейний Всеукраїнський вокальний конкурс «Весняні наспіви» у наступному 2019 році!

Ольга Науменко, фахівець соціально-гуманітарного відділу вишу

Фото – Віталія Крикуна

Додати коментар