На Київщині військові ліцеїсти прослухали цікаву лекцію на тему «Український килим – скарб народу»

В Переяслав-Хмельницькому ліцеї-інтернаті «Патріот» для учнів 9 класу завідувач НДС «Музей декоративно-ужиткового мистецтва Київщини» Оксана Степанова провела інтерактивну лекцію на тему «Український килим – скарб народу».

Лектор розповіла про велике значення народного мистецтва у вихованні молоді: про його вплив на естетичне, духовне та патріотичне формування молодого покоління, адже народне мистецтво є часткою національної свідомості кожного з народів, визначає ставлення до національних традицій, суспільно-історичної пам’яті народу.

У своєму виступі доповідач розкрила історичні аспекти розвитку килимарства в Україні, представила основні знаки-символи та особливості переплетення. Розповіла про побудову горизонтального ткацького верстата «Кросна», про сировину з якої виготовляли килими, а також про природні барвники, які використовували народні майстри для фарбування пряжі.

Розповідь супроводжувалась демонстрацією таблиць, рисунків, де були представлені схеми побудови килимів, кольорові ілюстрації килимів різних регіонів України.

Учні долучилися до майстер-класу, в ході проведення якого ознайомились із стародавньою технікою полотняного переплетення.

Додати коментар