На Київщині відбулося підбиття підсумків студентського конкурсу «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє»

Є на світі люди, життя яких залишає на землі такий відбиток, що протягом подальшої історії розвитку суспільства він залишається немов би недоторканим. Серед імен, які викарбувані у невмирущій пам’яті людства, ім’я і  Григорія Савовича Сковороди – українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета, педагога. Життя Григорія Сковороди в наш час здається дивовижним, іноді навіть чудернацьким, адже його аскетичний спосіб життя не зовсім зрозумілий нам, його нащадкам, які вбачають сенс життя в матеріальних здобутках, у визнанні тощо. Попри природні та людські потрясіння, плинні роки та століття, звитяжний геній цієї когорти визначних таланів, як і багато років тому, бентежить людський розум і душу.
Проминули століття, але й до сих пір постать Сковороди в нашій свідомості та знаннях залишається певною мірою суперечливою, загадковою. Його творчість досліджують, віршами захоплюються не лише філологи, але й композитори, філологи, любителі рідного слова.
Ось вже 4 рік поспіль в Переяслав-Хмельницькому університеті імені Григорія Сковороди проходить загально університетський творчий конкурс «З Григорієм Сковородою крокуємо  в  майбутнє», який покликаний допомогти студентам глибше розкрити свої природні здібності на прикладі поглибленого вивчення, засвоєння та використання вчень поетичного доробку філософа-письменника, педагога в науково-пошуковій, літературній, музичній, образотворчій творчості.
27 лютого в актовій залі університету було проведено підбиття підсумків студентського IV конкурсу «З Григорієм Сковородою крокуємо у майбутнє».  Віддати шану українському любомудрові прийшли викладачі, співробітники та студенти вишу.
Із вітальним словом виступив проректор з наукової роботи Сергій Рик, привітавши присутніх з 295-річницею від дня народження великого філософа та висловив велике захоплення тим, що студентство університету з року в рік не залишається байдужим до постаті Григорія Сковороди та багатогранно висловлює до неї свою любов та повагу беручи участь у конкурсі, на  якому представляє наукові та творчі напрацювання, малює його портрети,  творить вироби прикладного мистецтва, чим увіковічнює славу філософа. До вітальних слів долучився доктор філологічних наук, професор, директор Центру Сковородинознавства  Микола Корпанюк. У своєму виступі Микола Павлович акцентував увагу на актуальності багатоаспектної спадщини Григорія Сковороди, адже в ній можна знайти чіткі відповіді на проблемні питання нашого часу – освітнього, культурного та політичного характеру. Розповів про філософське розуміння творів Григорія Сковороди та провів паралель між творами філософа та нинішнім часом.
Після вітальних слів відбулося нагородження студентів-переможців конкурсу дипломами та грамотами. За особисті творчі досягнення, фахово-педагогічну майстерність у підготовці студентів подяками нагороджені викладачі вишу.
Окрасою свята став святковий концерт за участю аматорів університету та гостей міста, які подарували глядачам гарний настрій. Під час концертної програми звучали вірші та пісні на слова Григорія Сковороди, українські мелодії на саксофоні та гітарі.
Після святкового концерту гості оглянули виставки художніх робіт студентів педагогічного та природничо-технологічного факультету, в яких відтворено портрети героїв художніх творів письменника, любомудра у різних техніках мистецтва: графіка, малярство, вибійка; ознайомилися із науковими та поетичними роботами студентів філологічного факультету. Бажаючі мали можливість ознайомитися із книжковою виставкою, яку організував колектив бібліотеки, котра унаочнює наукові здобутки викладачів університету в галузі Сковородинознавства.  
Минуло майже три століття з дня народження цього геніального педагога, філософа, просвітителя, але Григорій Сковорода не відійшов у минуле, він залишається з нами, йде з нами в майбутнє. Він завжди присутній там, де живе український дух, де панує любов до України, до її народу, рідного слова, природи рідного краю.
Ольга Науменко, фахівець соціально-гуманітарного відділу університету

Додати коментар