На Київщині студент університету взяв участь у зйомках історичного серіалу «Кріпачка»

Із 19 по 22 лютого в місті Переяславі-Хмельницькому проходили зйомки історичного серіалу «Кріпачка», котрий вийде на каналі СТБ навесні 2019 року. У зйомках взяв участь студент-магістрант філологічного факультету Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Максим Левченко.

Максим люб’язно погодився відповісти на декілька запитань і розповісти про зйомки фільму:

–  Максиме, розкажи, будь ласка, звідки дізнався інформацію про зйомки фільму?

– На минулому тижні в соціальній мережі Facebook з’явилось оголошення, що у Музеї під відкритим небом проходитимуть зйомки історичного серіалу і потрібні чоловіки-актори масових сцен. І ось, маючи трішки вільного часу і бажання спробувати себе в чомусь новому, я піддався на поради і аргументи своїх добрих друзів і подав заявку. Мене відібрали і вже в понеділок зранку я був на знімальному майданчику.

–  Як проходив кастинг?

Якогось особливого кастингу не було.  Команда серіалу познайомилась із тими, хто прийшов на зйомки і запропонували ролі відповідно до того, як вважала за потрібне.

–  Про що розповідає серіал?

Серіал, який вийде на телеканалі СТБ вже наступної весни 2019 року матиме назву “Кріпачка”, і розповість нам захоплюючу і глибоко драматичну історію кохання, благородства, відданості і зради, боротьби за свою свободу і власне щастя. На глядачів чекає захоплюючий екскурс в далеко неоднозначну і повну переломних подій епоху XIX століття, коли народитися кріпосною в Російській імперії для дівчини означало не мати жодної можливості розпоряджатися власним життям і назавжди залишитися у владі свого господаря. Така доля чекала і юну красуню Катерину, головну героїню цього серіалу. Однак її дитинство пройшло в інших умовах, ніж у більшості дітей кріпаків. Вона виросла в будинку своєї хрещеної матері і під її заступництвом виховувалася як панянка. Але коли головній героїні серіалу виповнилося вісімнадцять років, її життя круто змінилося і вона повною мірою відчула всі тяготи свого становища. Красива й освічена, вона повинна була піти стопами всіх тих, хто знаходився під гнітом кріпосного права. Багато в чому доля виявиться нещадною до Катерини, відібравши у неї всіх, кого вона любить, віддавши її в руки поміщиці, яка люто її ненавидить. Які події чекають на головну героїню серіалу «Кріпачка» глядачі дізнаються вже наступної весни.

В день моїх зйомок на майданчику були навіть присутні коні, і знімалась сцена кінної погоні територією нашого музею. А ще серіал вразить  розкішшю костюмів ХІХ століття. 

  Яку епізодичну роль зіграв, чи важко було вжитися в роль?

    –  У серіалі мені випала честь зіграти простого селянина-кріпака, який стане свідком однієї дуже важливої події в житті головних героїв. Знаєте, не так важко було вжитись в роль, як гідно зіграти, враховуючи умови в яких відбувались зйомки: холодна морозна погода (а на відкритому повітрі я провів, без перебільшення, весь знімальний день), серіально-гарне, але неймовірно слизьке взуття, яке було на мені згідно ролі. Я відчував себе мов на лижах. Згідно ролі я мав йти по льоду, і в кадрі глядачі, напевно, побачать, як важко мені це давалось. Власне, в цьому моменті варто відмітити, що кожна хвилина серіалу знімається далеко не з одного дублю, і кожен з них перезнімається близько 5-ти разів для розкадровки (загальна камера, зйомки стеді-камом, зйомка з дрона, звуковий дубль і т.д – і це не рахуючи кількох репетицій без зйомки), тому пройтись так мені було потрібно разів 10. Але я мужньо тримався, і намагався з гідністю вийти з усіх ситуацій, аби не розчарувати тих, хто буде дивитись на мене на екрані!

– З якими знаменитими акторами зустрівся?

– Оскільки це перший масштабний історичний серіал телеканалу СТБ, то на відомих людей в ролях він дійсно не бідний. Приміром лише в одній сцені зі мною були задіяні прима українського театру і кіно Ольга Сумська, відомі глядачам за багатьма сучасними серіалами Марк Дробот та Олеся Жураковська, російський актор Максим Радугін. Крім цього серіал підтримав тенденцію залучати до зйомок молодих українських акторів – Катерина Ковальчук, Ганна Топчій та Олександр Печериця (дружина Якова та його сусід, відповідно, в серіалі “Століття Якова”, який нещодавно вийшов на “1+1”) і відома роллю Росанки в фільмі “Сторожова застава” актриса Слава Красовська – і це ще не повен список акторів..

Зрозуміло, що перебуваючи 12 знімальних годин з ними на одному квадратному метрі я аж ніяк не міг не познайомитись з ними в перервах між зйомками та отримати масу вражень від цього спілкування!

  • Які емоції відчув під час зйомок?
  • На зйомках я відчував просто неймовірні враження, адже, певно, кожному завжди було цікаво дізнатися як насправді знімаються фільми та серіали, про що говорять актори між дублями та в перервах. Побачивши все на власні очі, скажу, що все це дійсно не так просто, і ніхто “по той бік екрану” не їсть свого хліба даремно. Насправді знімальний процес це дуже виснажливо і довго. Важко уявити, що те, що знімалось більше 12 годин, насправді займе в ефірі близько 3-5 хвилин часу глядача. Я в жодному разі не заздрю професійним акторам, і, певно, наврядче б знімався в подібних проектах на постійній основі – популярність, яку мають актори дається їм нереально нелегкою ціною. Тому, як на мене, кожен хто хоч раз бачив цей процес зсередини, безперечно, цінує кожну секунду того, що відбувається на екрані.

Записала Ольга Науменко

Додати коментар