Шановні мешканці міста! Долучайтеся до сортування сміття за видами матеріалів

З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.

 Про це йдеться у статті 32 Закону України «Про відходи», до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році, який дає визначення, що таке відходи, що таке побутові відходи і що таке сортування відходів. Отже, у законі зазначено: «побутові відходи – відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини  в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів,  пов’язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення» та «сортування відходів – механічний розподіл відходів за їх фізико-хімічними властивостями,    технічними складовими, енергетичною цінністю, товарними показниками тощо з метою підготовки відходів до їх утилізації  чи видалення». 

До речі, чи всі українці знають, що вони є власниками сміття? Про це знають виключно власники приватних будинків, і саме через це багато людей, які проживають у багатоквартирних будинках, вважають, що вони власники сміття лише до моменту його винесення у прибудинковий контейнер, а після цього непотріб стає державним. А це помилкова думка.

Стаття 9 говорить: «Суб’єктами права власності на відходи є громадяни України, іноземці, особи  без  громадянства,  підприємства,  установи  та організації усіх форм власності, територіальні громади, Автономна Республіка Крим і держава».

Розділ III статті 14 регламентує права громадян України у сфері поводження з відходамиВ одному з пунктів сказано: «кожен громадянин має право брати участь в обговоренні питань, пов’язаних із розміщенням, проектуванням, спорудженням та експлуатацією об’єктів поводження з відходами, має право на екологічне страхування і на відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну внаслідок порушення законодавства про відходи».

Але, окрім прав, кожен українець має і обов’язки щодо поводження з відходами. У статті 15, у пункті «б», сказано, що громадяни мають «вносити  в  установленому  порядку плату за користування послугами з вивезення побутових відходів». А в пункті «в» говориться про те, що громадяни мають «виконувати інші обов’язки, передбачені законами, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами».

На сьогоднішній день в місті працюють пункти прийому вторинної сировини:

  • по вул. Петра Дорошенка, 8 (колишня вул. Фрунзе, 8,приміщення яйцескладу) та по вул. Літописній, 9 (біля Борисо-Глібської площі), які працюють з 00 до 14.00 і здійснюють прийом: макулатури, скляних пляшок і склобою, пластикових пляшок і пластмаси, плівки пакувальної, використаного митого одноразового посуду тощо.
  • по вул. Сікорського Михайла, 14 та по вул. Шкільній, 53 (поруч критого ринку «Альта»), які працюють з 9.00-16.00, тел. 050-907-21-31 і здійснюють прийом: ПЕТ-пляшок, плівки, макулатури, скла та алюмінію.
    Окрім того, є місця прийому використаних батарейок, а саме: в магазинах «Електа» по вул. Шкільній, 42/10, «Мегават» по вул. Богдана Хмельницького, 102, «Watsons» по вул. Шкільній, 42, на АЗС «КЛО» по вул. Червоноармійців, 31, вул. Шкільній, 51 та на 54 км автошляху Київ-Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя.
     

    Шановні мешканці міста! Долучайтеся до сортування сміття! Це зменшить навантаження на сміттєві полігони й сприятиме розвитку ринку переробки вторинної сировини в Україні.  

Додати коментар