Журналісти центрального каналу дізнавалися про реалізацію проектів громадської організації “Міжнародний Фонд “Взаєморозуміння і толерантність”

7 лютого в Будинку  освіти відбулася зустріч заступника міського голови міста Переяслава – Хмельницького Валентини Губенко, керівника Переяслав-Хмельницького відділення Громадської організації «Міжнародний  фонд «Взаєморозуміння і толерантність» Анелії Ковальської, членів клубу «Пам’ять серця»  та волонтерів (з України і Німеччини) зі знімальною групою телевізійного каналу «Центральний канал». Журналісти бажали дізнатися про реалізацію в місті Переяславі-Хмельницькому проектів Громадської організації «Міжнародний Фонд «Взаєморозуміння і толерантність». Учасники зустрічі розповіли про різноманітні проекти по підтримці колишніх в’язнів концтаборів, остарбайтерів, народжених у неволі, які реалізуються в місті протягом останніх десяти років. Головна увага була звернута на проект “Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля 200 жертв націонал-соціалізму у Здолбунові і Переяслав-Хмельницькому із залученням їхніх родичів та волонтерської молоді», що реалізувався у м. Переяславі-Хмельницькому  Київської області. (Керівник проекту Анелія Ковальська). Даний проект діяв з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2017 року. Протягом трьох років він був спрямований на надання професійної медико-соціальної допомоги жертвам націонал-соціалізму за місцем проживання, організації дозвілля, підвищення їхнього соціального статусу та визнання життєвого  досвіду. Проект «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля 200 жертв націонал-соціалізму у Здолбунові та в Переяславі-Хмельницькому із залученням їхніх родичів та волонтерської молоді» мав велике значення в житті членів цільових груп. Він став їм надійною підтримкою і опорою в житті. 

Зокрема, на зустрічі висвітлювалися основні напрямки проекту: медико-соціальна допомога, проведення тренінгів фахівцями в галузі медицини та психології, зустрічі в клубі «Пам’ять серця», зустрічі за домашніми адресами (Кафе «Теплий дім»), організація поїздок та екскурсій.

Волонтер Марія Лой розповіла про волонтерський напрямок у проекті. Волонтери проекту постійно надавали допомогу членам цільових груп на присадибних ділянках, в будинках та квартирах. Вони стали для них активними помічниками, важливою групою підтримки у повсякденному житті.

Анелія Ковальська відзначила, що кращі волонтери проекту мають можливість брати участь у міжнародних проектах Meet Up (німецько-українські зустрічі молоді), які відбуваються кожного року в Переяславі та містах Магдебург і Мерзебург (Німеччина), про тісну співпрацю з німецькими партнерами керівником Будинку поколінь, керівником історичної майстерні м. Мерзебург (Німеччина) Петером Ветцелем, директором Департаменту політичної освіти Землі Саксонія-Ангальт Майком Райхелем.

До роботи в проекті у період 2015-2017 років приєдналися 3 (три) волонтери Громадської організації «Акція спокути – служба справі миру» (Німеччина): Симон Мушик, Маартен Форндамм, Карл Лойшнер. Карл Лойшнер розповів про те, як вирішив стати волонтером і поїхати в Україну, свою участь у роботі проекту.

Протягом дії проекту було проведено п’ять  міжнародних акцій допомоги членам цільових груп за участю волонтерів проекту, учасників табору «Акція спокути – служба справі миру», учасників проекту Meet Uр «Німецько-українські зустрічі молоді», а також проекту за програмою DAAD (студенти та магістранти університету Магдебург-Стендаль (Німеччина). Це дає можливість ще більше об’єднати наші народи, налагодити діалог поколінь.

Члени клубу «Пам’ять серця» (народжені в неволі) Ніна Лисенко та Алла Величко розповіли про те, наскільки значимим став проект у їхньому житті. Вони розповідали про свою участь в проекті, про екскурсії та поїздки на вистави в театри м. Києва, які приносили їм радість і незабутні враження. Вони також відзначили важливе значення співпраці з керівником сервісного центру по обслуговуванню людей літнього віку «PIKAS» Мальтійської служби допомоги  Олівером Брауном м. Магдебург (Німеччина). Уже отримано 4 гуманітарних вантажі для центру по обслуговуванню одиноких та інвалідів. Частина цих вантажів знаходиться на службі прокату цього центру і ними можуть користуватися жителі міста,  у тому числі і всі учасники проекту.

Учасники зустрічі відмітили, що завдяки міжнародній співпраці успішними є спільні молодіжні волонтерські табори з вивчення історії, збереження історичної пам’яті, спогадів колишніх остарбайтерів, вивчення мов двох держав. Присутні розповіли про Сад пам’яті, посаджений  на території загальноосвітньої школи №1 в пам’ять про жертв нацизму, про перший в Україні проект Німецького скульптора Гунтера Демніга «Камені спотикання», яких уже закладено 9 у місті. Усі разом переглянули буклети, фотоальбоми, книги про роботу організації, буклети та друковану  продукцію проекту.

Заступник міського голови Валентина Губенко відзначила, що проект «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал – соціалізму у Переяславі-Хмельницькому із залученням їхніх родичів та волонтерської молоді» став надзвичайно значимим для жителів цієї категорії нашого міста і району. Про цей проект знають і в області, і в Україні.

Додати коментар