В приміщенні Меморіального музею Г.С. Сковороди відбулися святкові заходи «Від Різдва до Святого Василя»

Нещодавно в Меморіальному музеї Г.С. Сковороди міста Переяслава-Хмельницького в рамках тематичних заходів НІЕЗ «Переяслав», приурочених циклу новорічно-різдвяних свят «Від Різдва до Василя», відбулися майстер-класи для юних переяславців. Їх організували та провели працівники НІЕЗ «Переяслав» аби збагатити дозвілля дітей під час зимових канікул яскравими враженнями, новими емоціями та цікавими знайомствами, розповісти про звичаї, обряди українського народу, навчити щедрівкам та умінню власноруч виготовляти сувеніри в одній із запропонованих майстрами технік.

Для цього в одній із кімнат колишнього колегіуму організатори гостинно зустріли дітей із соціально незахищених сімей та партнерів, у співпраці з якими проведено захід – представників служби у справах дітей та сім’ї міської ради, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектору ювенальної превенції відділення Переяслав-Хмельницького відділу поліції ГУ НП України в Київській області.

 Особливу атмосферу на початку заходу створила молодший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Наталія Костюк. Колоритно вбрана в український народний костюм вона, як добра господиня, навчила дітей різдвяній щедрівці «Щедрик», яка завдяки українському композитору Миколі Леонтовичу стала найпопулярнішою мелодією у світі. Діти із задоволенням вплітали у мелодійний спів пані Наталії свої дзвінкі голоси, виконуючи славетну щедрівочку.

Далі були проведені майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки під керівництвом старшого наукового співробітника науково-освітнього відділу екскурсійно-масової роботи Наталії Ревеги, майстер-клас з декупажу під керівництвом молодшого наукового співробітника НІЕЗ «Переяслав» Оксани Степанової та майстер-клас з виготовлення декоративної свічки під керівництвом майстрині Наталії Танащук. Задоволення під час спільного майстрування отримали всі – і діти, і дорослі, які на мить занурились у світ творчості. Під час цих майстер-класів панувала особлива атмосфера творчості, душевного спокою та легкості. Безсумнівно, вироби виготовлені власноруч, будуть дарувати дітям теплі спогади про цю зимову зустріч, як і солодощі від міської ради.

9-14 січня 2018 року в приміщенні Меморіального музею Г.С. Сковороди продовжилися новорічні заходи «Від Різдва до Святого Василя». Наукові співробітники НІЕЗ «Переяслав» провели цікаві майстер-класи для учнів Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7. Молодший науковий співробітник Степанова О.П. навчила дітей навикам ткацтва на рамці. Вона розповіла про різні техніки ткацтва, ткацькі знаряддя праці, застосування природних барвників для фарбування пряжі. Завідувачем Музею історії бджільництва Середньої Наддніпрянщини Дем’яненко Н.Д. та старшим науковим співробітником науково-освітнього відділу екскурсійно-масової роботи Ревегою Н.М. було прочитано цікаву лекцію про виготовлення ляльки-мотанки та її різновиди. Після чого для дітей було проведено майстер-клас із виготовлення даного оберегу. На згадку кожна дитина залишила собі виготовлену власноруч мотанку.

Додати коментар