Наталія Дзюбенко-Мейс: «Свічка на вікні – це була ідея Джеймса Мейса»

Зустріч із Наталією Дзюбенко-Мейс відбулася 28 листопада в конференц-залі імені В. Сухомлинського Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди у рамках проекту «Відкритий університет». Організатором зустрічі виступили Центр усної історії під керівництвом Тараса Нагайка, Наукове товариство університету, історичний факультет, бібліотека вишу. Для студентів, викладачів та гостей відбувся лекторій «Джеймс Мейс: Концепція постгеноцидного суспільства». Лейтмотивом цієї довгоочікуваної зустрічі стали слова самої письменниці: «Сьогодні наші мертві обирають кожного з нас».

Наталія Дзюбенко-Мейс – автор численних аналітичних статей і досліджень з питань Голодомору 1932-1933 років та забутих сторінок історії України, упорядник книг «День і вічність Джеймса Мейса» та «Ваші мертві вибрали мене», член Національної Спілки письменників України, заслужений працівник культури України.

Розпочався захід із вшанування хвилиною мовчання невинних людей, які загинули  під час Голодомору.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор університету Віктор Коцур, який у своєму виступі закликав бути відповідальними перед українським народом, один перед одним, пам’ятати всіх, хто віддав своє життя за існування України і гідно жити на українській землі. Також Віктор Петрович від імені ректорату та Вченої ради університету нагородив пані Наталю Дзюбенко-Мейс  медаллю «30 років університету» в знак вдячності за її працю.

Надзвичайно зворушливим був виступ Наталії Дзюбенко-Мейс, яка одразу наголосила на тому, що мету цієї зустрічі вона вбачає у тому, щоб донести до всіх присутніх у залі розповідь про свого чоловіка Джеймса Мейса та його служіння Україні.

Під час  виступу Наталія Дзюбенко-Мейс  поділилася своїми спогадами про чоловіка та його дослідження щодо Голодомору в Україні.

– Джеймс Мейс – американець індіанського походження, але за духом – українець, який присвятив наукове життя розкриттю правди про український Голодомор. Він любив творчість Тараса Шевченка і завжди казав: «Кобзар» – це таємна зброя України».

Вперше Джеймс Мейс почув про голод в Україні ще в студентські роки і не повірив в це. Самостійно вивчив українську мову, зібрав всю можливу інформацію та врешті переїхав на Україну. Він глибоко бачив проблеми українського народу і хотів допомогти. Завдяки своїм старанням і дослідженням Джеймс Мейс довів, що голод був штучним геноцидом українського народу. Про це доповів у конгресі США. Він став першим науковцем, який розповів світові про геноцид українського народу. Завдяки його дослідженням світ дізнався про Голодомор 1932-1933 років  в Україні.

Свічка на вікні – це була ідея Джеймса, тому що він ненавидів церемонії, де в центрі був чиновник. Він вважав, що кожна душа, кожна людина залишає свій слід в історії і має бути поміченою, має бути головною – зазначила у своєму виступі пані Наталя.

Також Наталія Дзюбенко презентувала аудиторії власну поетичну збірку «Та, що біжить по стерні», ознайомила з романом «Андрій Первозванний» та з радістю відповіла на численні запитання студентів. 

Зустріч пройшла у теплій і дружній атмосфері та залишила приємні спогади у всіх присутніх.

Додати коментар