Депутати підтримали урядову ініціативу захисту бізнесу від «Маски-шоу»

16 листопада, Верховна Рада 312 голосами підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (№7275), підготовлений за ініціативи Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Законопроект входить в пакет законодавчих актів, ухвалення яких сприятиме пожвавленню ділової активності в Україні та розвитку підприємництва, що дозволить досягти показників зростання економіки на рівні 5-7%. Напередодні голосування урядові ініціативи підтримали представники ділових кіл України. Бізнес-асоціації визнали законопроект вкрай актуальним і здатним стати ефективним інструментом поліпшення умов ведення бізнесу в Україні та роботи з інвесторами.

Новий закон зупинить вал незаконних обшуків бізнесу силовиками, детально регламентує процедуру досудового розслідування і посилює відповідальність представників силових структур за порушення встановлених правил.

Як буде зупинено «маски-шоу»

 Запроваджується обов’язкова звуко- та відеофіксація  під час розгляду питань слідчим суддею

Законопроект встановлює нове правило: визнаються недійсними докази, отримані під час виконання ухвали про обшук без технічної фіксації. Цим запроваджується контроль за судами: це рішення унеможливлює використання суддів для тиску на бізнес.

Гарантований захист адвоката під час обшуків

Будуть визнані недопустимими докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника. Це попередить можливі фальсифікації і порушення з боку правоохоронців.

Підприємства, що потрапили під слідство, зможуть працювати в нормальному режимі

Законопроектом встановлюється заборона на вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів, мобільних телефонів СПД. Таким чином діяльність підприємств, проти яких проводять слідчі дії, не буде паралізована і це не зможе використовуватись як інструмент тиску на них.

 Ліквідовується такий інструмент тиску, як відкриття кримінальної справи

Забороняється повторно порушувати закриті кримінальні провадження. Якщо слідством не знайдено порушень і звинувачення зняті, ніхто не зможе повторно їх вносити і цим «кошмарити» бізнес, який довів свою невинуватість. Особам, чиї права обмежуються, надаються права оскаржувати бездіяльність слідчого, вносити клопотання про застосування розумних строків провадження. Це захистить бізнес від навмисного затягування справи.

 Посилюється захист прав громадян

Заявник має право отримати підтвердження реєстрації кримінальної справи (витяг з ЄРДР). Таким чином, постраждалий може переконатися, що справа дійсно відкрита, а відтак надалі зможе контролювати хід слідства. Нова норма має припинити надумані відмови у внесені відомостей до ЄРДР.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України

Додати коментар