Як море починається з річки, так українське слово – з писемності!

Українська мова – зброя у боротьбі за рідну країну.
Це наша беззаперечна національна цінність, а тому
ми зобов’язані «плекати» її  пильно й ненастанно.

 М. Рильський

Щороку 9 листопада наш народ відзначає особливе свято – День української писемності та мови. Ця дата обрана для святкування невипадково: саме 9 листопада за православним календарем припадає вшанування пам’яті Нестора Літописця, якому ми завдячуємо багатьма знаннями про історію Київської Русі.

Відзначати День української писемності та мови в Переяслав-Хмельницькому педагогічному університеті вже стало доброю традицією. Цього дня в конференц-залі імені Василя Сухомлинського зібралися студенти, викладачі, поети, письменники – всі, кому не байдужа доля рідної мови.  На початку свята до всіх присутніх звернувся доктор філологічних наук, професор, директор науково-навчального Центру Сковородинознавства Микола Корпанюк, який відзначив, що День української писемності та мови в університеті традиційно є одним із найшанованіших свят. Він наголосив, що мова та писемність – невід’ємна частина душі кожного народу, для утворення якої треба пройти довгий та складний шлях. 

Приємною несподіванкою для присутніх стала презентація нової книги доктора педагогічних наук, професора Ганни Токмань «Уявні діалоги: слово про науковців».  Кожний з розділів книги має свою специфіку. У першому розділі, який присвячений філософам, досліджено праці Мартіна Гайдеггера, Габріеля Марселя, Альберта Камю, у яких мислителі-екзистенціалісти виступили інтерпретаторами художнього тексту. Другий розділ книги містить роздуми над працями політологів та культурологів. У ньому – гостра публіцистична думка вітчизняних письменників, які були водночас науковцями, про вибір  українських інтелігентів. Слово про літературознавців присвячено колегам з минулого  і сучасного у третьому розділі. Дві статті сфокусовано на постаті Юрія Бойка-Блохина, видатного діяча української науки і культури з діаспори: детально розглянуто праці вченого про поетів Празької школи і прозаїків Розстріляного відродження.

Завершує книгу розділ зі словом про педагогів-філологів, їхня когорта – найчисельніша: авторка намагалася щонайширше узагальнити як проблематику, так і здобутки методики навчання української і зарубіжної літератури  на сучасному етапі розвитку предметної дидактики.

  • Постаті і тексти науковців, роздуми, які містить запропонована шановному читачеві монографія, гідно репрезентують вітчизняну і зарубіжну гуманітаристику, а також містять духовні цінності, які наснажують українську людину в її справедливій визвольній боротьбі та поступі в розбудові суверенної держави. Дякую героям моєї книжки, живим і мертвим, за щасливу працю спілкування – зазначила Ганна Леонідівна на завершення свого виступу.

Родзинкою свята стала презентація твору “ЯСНОВИДЕЦЬ (Ясновидець Дід Петро) Книга №1. Для тих, хто прагне Жити щасливо!” валеологом, волонтером, журналістом, громадським діячем Володимиром Стешенком.  Ця книга про надзвичайну Людину, наділену Божим даром зцілення душі й тіла та бачення правди – діда Петра Дементійовича Утвенка, який проживав у селі Дивин Брусилівського району Житомирської області. До книги ввійшли пророцтва, настанови, прості й дієві поради для підтримання та відновлення здоров’я від найсильнішого ясновидця України Петра Утвенка. Володимир Стешенко розповів про Ясновидця, зустрічі з дідусем Петром, про спасенних ним людей та й про саму книгу. 

Автор твору був особисто знайомий з Петром Дементійовичом і протягом дев`яти років, разом з помічниками, збирав свідчення очевидців про феноменальні можливості Діда Петра та його допомогу людям, проводив дослідницьку роботу, результатом якої стало написання даної книги. Книга несе в собі інформацію для широкого загалу читачів.

Мета цієї книги — пробудити свідомість до здоровішого та щасливішого життя.
         Також було продемонструвано документальний фільм про життя людини з Божим даром, про видіння і оздоровлення людей Петра Дементійовича.

На завершення дійства усім бажаючим було роздано подарунок «Оберіг Щастя» – папірець з позитивним гармонізуючим біоенергетичним духовним зарядом від Діда Петра, який гармонізує людину, захищає та додає удачі.

Увазі учасників та гостей зустрічі була запропонована розгорнута тематична книжкова виставка, організована працівниками університетської бібліотеки.

Свято пройшло у надзвичайно дружній, теплій та затишній атмосфері та залишило в усіх приємні спогади про цей захід.      

Ольга Науменко

Додати коментар