Людмила Набок: «В назвах вулиць – голос історії Переяслава»

8 листопада в рамках проекту «Відкритий університет» за ініціативи бібліотеки вишу та Наукового товариства університету в читальній залі для викладачів відбувся лекторій «В назвах вулиць – голос історії Переяслава» за участі історика, етнографа, краєзнавця, музеєзнавця  Людмили Набок.

Людмила Миколаївна закінчила історичний факультет Київського державного університету імені Т.Г. Шевченка. З 1977 року працювала в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» старшим науковим співробітником. Автор і співавтор 32 наукових праць, переважно з історії архітектури та містобудування Переяслава та музеєзнавства. Має понад 50 статей краєзнавчої тематики у різних періодичних виданнях України.

У ході зустрічі Людмила Миколаївна розповіла про перші назви вулиць Переяслава-Хмельницького, пояснила чому саме та чи інша вулиця так називалася і від чого пішли назви вулиць. Слухачі дізналися, що найдавнішим годонімом Переяслава, що згадується в історичних джерелах, була вулиця Шевська, на якій, згідно із записами члена польської делегації Войцеха Мясковського, стояв у ХVII столітті двір гетьмана Богдана Хмельницького. Перші урбаноніми інтенсивно почали виникати у ХІХ столітті, відколи містобудівельна структура Переяслава зазнає масштабних змін. Вже в 1805 році переяславським землеміром Мєлєвським була сформована квартальна забудова навколо будинків міської думи, поліцейського управління та міщанських житлових кварталів. Згідно з планом відбулось формування першого прямокутного кварталу та утворення перших сполучних вулиць з їх найменуванням: Монастирська, Преображенська, Велика Покровська і Торгової площі.

Під час лекції слухачі поринули у давню історію міста та дізналися цікаві факти.

Прес-служба університету

Додати коментар