На Київщині шкільні канікули розпочалися з відвідування Музею трипільської культури

26 жовтня 2017 р. учні Гайшинської ЗОШ І-ІІ ступенів (Переяслав-Хмельницький район) завітали до Музею трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», де здійснили захоплюючу й пізнавальну подорож трипільськими часами. Науковці музею організували та провели для них урок-мандрівку «Давні ремесла трипільських племен». Ознайомлюючись із музейними експонатами діти поринули у світ давніх землеробів, які сім тисяч років тому будували великі двоповерхові будинки, виготовляли різноманітні знаряддя з кременю, кістки та міді, ліпили вишуканий посуд, шили одяг тощо. Все це потребувало певних навичок, вмінь, досвіду та знань. З’являються майстри-професіонали, які досягають великої майстерності в тій чи іншій виробничій сфері. Саме за трипільських часів на наших землях з’являються перші ремесла і перші фахівці у металургійній, каменеобробній, гончарній, ткацькій та інших справах. У ході мандрівки діти довідалися як трипільці видобували кремінь, які знаряддя із нього виготовляли, як відбувався процес виготовлення цих знарядь. Науковці музею розповіли про перші мідні знаряддя, технологію їх виготовлення. Діти побачили найдавніші форми для виливання мідних тесел та сокир.

Одним із найбільш довершених ремесел було гончарство. Неповторний ліпний глиняний посуд декоровано незвичайними орнаментами, що відображають духовний світ ранніх землеробів, їх міфологію, обрядовість та знання про навколишній простір. Матеріали експозиції та розповідь археологів допомогли зрозуміти технологію виготовлення ліпного посуду: від вибору глини й замісу тіста до етапу ліплення, оздоблення  та випалу у гончарних горнах. Більшість трипільських посудин у експозиції склеєні з фрагментів і відреставровані. Діти з цікавістю і наполегливістю намагалися зібрати профіль мальованої керамічної посудини, нещодавно виявленої науковцями на трипільському поселенні поблизу Переяслава.

Також учні безпосередньо долучилися до одного із найдавніших ремесел – ткацтва. У ході майстер-класу всі учасники спробували виготовити тканину з застосовуванням найдавніших технологій, які використовували ще давні трипільці. Діти з інтересом розглянули відбитки трипільських тканин на денцях посудин давніх гончарів та порівняли їх із зразками, виготовленими на майстер-класі.

У кінці заходу учні посмакували солодощами та теплим трав’яним чаєм.

Молодший науковий співробітник науково-дослідного відділу «Музей трипільської культури» Білоусько В.М.

Додати коментар