До уваги платників!

11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі Закон – № 2148) (опубліковано в газеті «Голос України» 10 жовтня 2017 року № 188).

Законом № 2148 внесено зміни до деяких законодавчих актів України в частині адміністрування платежів, контроль за сплатою яких покладено на органи Пенсійного фонду України, а також щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

  1. Зміни до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» та Закону України «Про нотаріат» щодо удосконалення порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна

Нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна.

Запроваджується щоквартальне подання нотаріусами до органів Пенсійного фонду України звітності про укладені договори купівлі-продажу нерухомого майна в порядку та за формою, визначеними Кабінетом Міністрів України.

Встановлено, що звіти подаються нотаріусами до органу Пенсійного фонду України за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса.

Сплата збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна платниками здійснюється також за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса.

На обґрунтовану письмову вимогу органів Пенсійного фонду України нотаріуси протягом 10 робочих днів надаватимуть довідки про суму нотаріально посвідчених договорів, які необхідні виключно для перевірки дотримання законодавства з питань сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Крім того, на запити Пенсійного фонду України та його територіальних органів надаватиметься інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Зазначені зміни набирають чинності з 11 жовтня 2017 року.

На сьогодні Пенсійним фондом України опрацьовуються зміни до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінетом Міністрів України від 09.11.1998 № 1740, щодо форми та порядку подання нотаріусами звітності про укладені договори купівлі-продажу нерухомого майна.

  1. Зміни до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» – в частині уточнення порядку відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах

Для платників збору, визначених пунктами 1 і 2 частини першої     статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, об’єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та призначених після дня набрання чинності зазначеним Законом відповідно до пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у період до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Крім того, згідно підпункту 27 пункту 19 розділу І Закону № 2148 підприємства та організації (крім сільськогосподарських товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України) вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на:

– підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України;

– на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком  № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини другої статті 114 цього Закону.

Покриття зазначених витрат здійснюється до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за раніше діючим порядком.

Зазначені зміни набирають чинності з 1 січня 2018 року.

Звертаємо увагу, що оскільки у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за жовтень 2017 року не враховано підвищений розмір пенсії у зв’язку з прийняттям Закону № 2148, з метою уточнення сум до відшкодування платниками за жовтень 2017 року необхідно повторно сформувати відомості та розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які направляються платникам відповідно до пункту 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 16.01.2004 року за № 64/8663.

  1. Зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» – в частині сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Змінено максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, яка з 1 січня 2018 року становитиме п’ятнадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Довідково: враховуючи положення проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», яким передбачається встановити з 1 січня 2018 року мінімальну заробітну плату у розмірі 3723 грн., у 2018 році максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становитиме  55845 грн. на місяць. 

За осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу при усиновленні дитини, сплачуватиметься єдиний внесок. Органи соціального захисту населення подаватимуть до органів доходів і зборів звітність щодо нарахування єдиного внеску за таких осіб.

Платниками єдиного внеску визначено членів фермерського господарства, якщо вони не належать до кола осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Єдиний внесок для таких платників нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Єдиний внесок сплачуватиметься зазначеними платниками до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, скасовано норму щодо можливості сплачувати єдиний внесок у сумі, яка не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску. Такі платники зобов’язані сплачувати єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць.

Змінено строки сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, а також для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності. Єдиний внесок такі платники сплачуватимуть за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Передбачено, що договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. В усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

Зазначені норми набирають чинності з 1 січня 2018 року.

Довідково: враховуючи положення п. 5 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та розмір мінімальної заробітної плати, передбачений проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», у  2018 році мінімальний страховий внесок за кожен місяць становитиме 819,06 грн. Для одноразової сплати за попередні періоди згідно договору про добровільну участь необхідно буде сплатити за кожен місяць 1638,12 грн.  

  1. Зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» – в частині покриття Пенсійному фонду України недоотриманої суми коштів від застосування розміру єдиного внеску, передбаченого частинами тринадцятою і чотирнадцятою статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», який сплачується підприємствами, установами, організаціями за працюючих осіб з інвалідністю у розмірі 8,41%, підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, у розмірі 5,3 %, підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці,  у розмірі      5,5 % бази нарахування єдиного внеску для працюючих  осіб з інвалідністю.

Розрахунок недоотриманих Пенсійним фондом сум від застосування вищезазначених пільгових розмірів єдиного внеску здійснюватиметься у порядку, встановленому Пенсійним фондом України за погодженням із Державною фіскальною службою України.

На сьогодні вищезазначений порядок опрацьовується Пенсійним фондом України.

Для визначення недоотриманої Пенсійним фондом України суми коштів платники єдиного внеску розраховуватимуть та відображатимуть у звітності суму єдиного внеску в розмірах, передбачених частинами п’ятою та та чотирнадцятою статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», не змінюючи при цьому суми сплати єдиного внеску.

Зазначені норми набирають чинності з 11 жовтня 2017 року.

  1. Зміни до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» – в частині вилучення положень щодо фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», на яку має право науковий працівник, за рахунок коштів наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів.

Враховуючи, що зазначені зміни набрали чинності з 11.10.2017, за жовтень 2017 року сума, належна до сплати, визначається пропорційно календарним дням жовтня місяця шляхом ділення різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», на яку має право науковий працівник, на 31 (кількість календарних днів у жовтні) та множенням на 10 (кількість календарних днів до набрання чинності зазначених змін).

Починаючи з листопада 2017 року фінансування вищезазначеної різниці платниками не здійснюється.

Заборгованість зі сплати різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за періоди до 11.10.2017 року стягується в судовому порядку.

Додати коментар