У НІЕЗ «Переяслав» відзначили свято Покрови та День козацтва

14 жовтня  на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відбулося свято Покрови та День українського козацтва.

У день свята, не дивлячись на примхливу погоду, до музею «просто неба» завітало чимало відвідувачів.  У концертній програмі звучали козацькі, патріотичні, ліричні, жартівливі пісні у виконанні Капели бандуристів Київського інституту музики імені Р.М. Глієра, Народного аматорського хорового колективу «Серпанок» с. Фурси Білоцерківського району Київської області, Народного аматорського хору «Джерело» с. Демидів Вишгородського району Київської області, Фольклорної групи «Калинове гроно» Чернігівської області, Ансамблю козацької пісні «Надвечір’я» та Фольклорного колективу «Зоряни» Переяслав-Хмельницького району, а також найменшої, шестирічної  учасниці з с. Гельмязів Самовол Марії.

У виконанні Народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю «Браничанка» с. Браниця Чернігівської області було відтворено рекрутський обряд (обряд виряджання у солдати) який зацікавив не лише старше покоління,  а й молодь.

На святі також представили своє ковальське мистецтво Кузня Переяславщини, учасники Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів, які презентували НІЕЗ «Переяслав» свій витвір ковальства –  ікону Покрови Пресвятої Богородиці, яка поповнила фондову колекцію Заповідника.

Всі охочі могли взяти участь у козацьких забавах, поярмаркувати,  придбати сувеніри від народних майстрів, а з майстром по гончарству зробити виріб власними руками на згадку.

У виставковій залі Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини  діяла виставка ікон Покрови Пресвятої Богородиці із фондової колекції Заповідника.

По завершенню святкування всім учасникам концертної програми та Кузні Переяславщини були вручені подяки за участь у святі Покрови Пресвятої Богородиці та Дня українського козацтва та чекав смачний  козацький куліш.

Сайт НІЕЗ “Переяслав“

Додати коментар