В Музеї кобзарства вшанували пам’ять фундатора переяславських музеїв, Героя України Михайла Івановича Сікорського

В Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», у рамках заходів по вшануванню пам’яті фундатора переяславських музеїв, Героя України Михайла Івановича Сікорського (13.10.1923 – 27.09.2011), проведено лекцію-екскурсію «Музей кобзарства та Михайло Сікорський».

Впродовж дня до музею завітали учні 8-А класу ЗОШ № 2 з класним керівником Валентиною Мірошніченко; група продовженого дня ЗОШ №2 у складі учнів 1-А та 1-Б класів із учителями Лідією Савенко та Оленою Мікулою; група дітей учнівського самоврядування на чолі з директором будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді – Ніною Товкун.

Михайло Сікорський був великим шанувальником української пісні, тож і зустріч розпочалася з виступу музиканта Павла Рекуна, який під супровід бандури виконав українські пісні.

Співробітники Музею кобзарства Світлана Тетеря та Наталія Костюк розповіли про історію створення єдиного в Україні Музею кобзарства. Під час лекції вони зазначили, що ініціатором створення Музею кобзарства став Георгій Ткаченко – архітектор, художник, кобзар, а втілили його задум працівники Заповідника під керівництвом будівничого переяславських музеїв Михайла Сікорського. Увагу слухачів було зосереджено на тому, що відкриття музею кобзарства у 1989 р. було своєрідним громадянським подвигом, адже кобзарство нещадно нищилось радянським тоталітарним режимом.

Під час лекції-екскурсії учні дізналися багато цікавого про феноменальну гілку української етнокультури – кобзарство, та про те як нищилась ця традиція за Російської імперії та за радянської доби. Ілюструвалась розповідь уривками з фільму про Георгія Ткаченка та «Поводир». Завершилась зустріч спільним виконанням Гімну України.

Завідувач НДС «Музей кобзарства» Світлана Тетеря

Додати коментар