Пенсійне забезпечення в рамках реформи

8 жовтня 2017 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 року № 2148-VIII. На виконання цього Закону органами Пенсійного фонду України  проведено відповідний перерахунок пенсії.

В результаті такого перерахунку середній розмір пенсії збільшився майже на 500 грн. Реформи, які були запроваджені Урядом з початку року, зокрема, в частині встановлення мінімальної заробітної плати на рівні 3200 грн., дали можливості Пенсійному фонду позапланово збільшити надходження.

Починаючи з 11 жовтня 2017 року, пенсіонери  отримують перераховані кошти. Суттєве збільшення пенсійних виплат дає підстави стверджувати, що такий перерахунок наймасштабніший з часів незалежності України.

Пенсійна реформа з 01.10.2017 року передбачає такі основні зміни:  

  • мінімальна пенсія для осіб, які мають повний страховий стаж та інвалідам встановлена на рівні 1452 грн. Пенсіонерам, які не мають необхідного страхового стажу, розмір пенсійної виплати буде складати 1373 грн.
  • виплата пенсій працюючим пенсіонерам буде відновлена у повному розмірі (до цього пенсія виплачувалася в розмірі 85 % призначеного розміру, але не менше 150 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність);
  • щороку буде здійснюватися перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії. Для цього пенсіонеру немає необхідності особисто звертатися до органів Пенсійного фонду України;
  • перерахунок раніше призначених пенсій здійснюється за єдиним підходом для «старих» і «нових» пенсіонерів з врахуванням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн.;
  • особам, які одержують пенсію за «спеціальними» Законами і яким доцільно отримувати пенсію на загальних умовах, таке переведення буде проведено автоматично.

Пенсійний вік підвищуватися не буде, натомість змінюються вимоги до тривалості страхового стажу. До кінця 2017 року мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію залишається незмінним – 15 років. З 1 січня 2018 року право на пенсію за віком в 60 років матимуть ті громадяни, у яких є 25 років страхового стажу. Мінімальний страховий стаж щорічно буде збільшуватися на 1 рік, поки не складе 35 років у 2028 році. У 63 роки на пенсію можуть виходити ті особи, які мають 15 років страхового стажу на 1 січня 2018 року, проте не мають 25 років (щороку протягом 10 років вимога до наявного страхового стажу буде збільшуватися на 1 рік).

З 2019 року в 65 років вийти на пенсію зможуть ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть від 15 до 16 років страхового стажу. Особам, у яких не буде 15 років страхового стажу, буде призначатися державна соціальна допомога після досягнення 65 років. 

Для певних категорій громадян збережено право дострокового виходу на пенсію. Зокрема, матері, які виховали п’ять дітей або інвалідів з дитинства, можуть виходити на пенсію у 50 років за наявності страхового стажу 15 років; військовослужбовці – учасники бойових дій зможуть виходити на пенсію у 55 років (чоловіки) та у 50 років (жінки) за наявності страхового стажу не менше 25 та 20 років відповідно. Для працівників освіти, медиків, соціальних працівників пенсія за вислугу років скасована, однак, за особами, які на 01.10.2017 року мали необхідний спеціальний стаж роботи, таке право збережено.

Додати коментар