Відбувся круглий стіл «Пробація В Україні: стан та перспективи впровадження»

5 жовтня 2017 року в читальній залі «Чумацький шлях» ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» кафедрою соціальної педагогіки і соціальної роботи спільно з Переяслав-Хмельницьким міськрайонним відділом (з питань пробації) Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції було проведено засідання круглого столу «Пробація в Україні: стан та перспективи впровадження».

Пробація визначається законом як система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, а також забезпечення суду інформацією що характеризує обвинуваченого.

Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вивченню ними повторних кримінальних правопорушень.

Цей захід став продовженням розпочатої в минулому навчальному році практики ознайомлення студентів із діяльністю служб нашого міста та району у форматі круглого столу.

У заході взяли участь начальник Переяслав-Хмельницького міськрайонного відділу з питань пробації Василь Володимирович Паламарчук, соціальний працівник відділу Олександр Олександрович Олешко, інспектор відділу Людмила Анатоліївна Тихонова, викладачі кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи, студенти спеціальності «Соціальна робота» та «Соціальна педагогіка».

На засіданні розглядалися такі питання:

  • Законодавство України про пробацію.
  • Мета, завдання та види пробації.
  • Соціально-психологічний аспект діяльності служби пробації.
  • Досвід практичної роботи Переяслав-Хмельницького міськрайонного відділу з питань пробації.

Засідання відкрив кандидат педагогічних наук, професор, завідувач кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Дмитро Степанович Мазоха. У вступному слові Дмитро Степанович зазначив, що метою круглого столу є обговорення сучасних проблем та перспектив розвитку служби пробації в Україні. Винесені на обговорення питання важливі та принципові для ефективної професійної підготовки майбутніх фахівців із соціальної роботи. Наголосив на важливості взаємозв’язку теоретичної і практичної підготовки студентів та співпраці кафедри зі службами міста й району.

Першою взяла слово для доповіді доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Наталія Дмитрівна Янц. У своєму виступі вона розкрила сутність поняття «пробація», наголосила на питанні ґенези розвитку пробації в Україні, ознайомила з основними статтями Закону України «Про пробацію».

Начальник міськрайонного відділу з питань пробації Василь Володимирович Паламарчук роз’яснив присутнім мету пробації, зауваживши на її актуальності та необхідності. Доповідач наголосив на тому, що варто звернути увагу на досвід європейських країн, де служба пробації істотно відрізняється від кримінально-виконавчої інспекції за своїми функціями, організацією діяльності, кадровим забезпеченням, методами роботи. Також Василь Володимирович розкрив зміст діяльності Переяслав-Хмельницького міськрайонного відділу з питань пробації.

Цікавими були для присутніх і виступи спеціалістів відділу Олександра Олександровича Олешка та Людмили Анатоліївни Тихонової. Кожен із них розкрив специфіку свого напряму роботи, вказавши на труднощі, з якими стикаються під час виконання професійних обов’язків, та успіхи, якими пишаються.

Свої виступи фахівці доповнювали яскравими прикладами з досвіду роботи, які викликали особливий інтерес і увагу аудиторії. Під час круглого столу були застосовані мультимедійні засоби, тож учасники засідання мали змогу переглянути цікаву фотопрезентацію про роботу відділу з питань пробації.

У ході заходу відбулося жваве обговорення порушених у виступах проблем. На засіданні панувала дружня, невимушена атмосфера. У підсумку було прийнято рішення про подальшу співпрацю з Переяслав-Хмельницьким міськрайонним відділом з питань пробації у форматі круглих столів, проведенні практик на базі даної служби та залученні студентів до роботи служби на волонтерських засадах.

Анжеліка Самілкіна,

магістрантка спеціальності «Соціальна робота»

Ольга Науменко,

фахівець соціально-гуманітарного відділу вишу

Додати коментар