В Переяславі-Хмельницькому відбулася конференція громадської організації “Лікарняна каса”

5 жовтня, в міському будинку освіти (м. Переяслав-Хмельницький Київська обл) відбулася чергова конференція громадської організації “Лікарняна каса” за участі медиків, представників підприємств, установ та організацій міста. Головувала на засіданні заступник міського головиВалентина Губенко. До складу президії були обрані головний лікар ЦРЛ Володимир Якименко та голова лікарняної каси Світлана Чирка, завідувачка відділення трансфузіології КЗ КОР “Київського обласного центру крові. У роботі її також взяла участь Валентина Філоненко, яка понад 14 років успішно очолювала ГО «Лікарняна каса» – до того моменту, як свій досвід роботи передала Світлані Василівні.


 

Наразі членами “ЛК” є 1750 наших земляків. З них 28 вступили до лав організації протягом останніх одинадцяти місяців. За цей період проліковано 450 осіб (серед них 132 пенсіонери, 7 інвалідів та 43 безробітні) на суму понад 360 тис. грн. Ще 68 членів “ЛК” отримали зубне протезування на суму понад 31 тис. грн, десятьом особам було проведено оперативне лікування на базі ЦРЛ (10 тис. грн), а 16 людей були проліковані в медичних закладах столиці (30 тис. грн).

За останні одинадцять місяців на рахунок “ЛК” надійшло понад 548 тис.  грн. Аптечний склад організації поповнився медикаментами на суму понад 301 тис. грн.

– Хочу зазначити, що в нас є такі члени, які не користувалися послугами лікарняної каси понад 15 років, тобто з початку її заснування. А цьогоріч, коли настав складний період у їхньому житті, і їм необхідні були кошти на лікування, то кожному з них було виділено ліків вартістю три тисячі гривень,– сказала Світлана Чирка.

Аби “ЛК” не припинила свого функціонування й надалі в повному обсязі надавала свої послуги, Світлана Чирка запропонувала із жовтня цього року розмір щомісячних членських внесків збільшити до 50 грн (до цього було 30 грн). Її пропозицію підтримали присутні у залі одноголосно.


 

– Збільшення вартості омісячних членських внесків лікарняної каси зумовлено низкою причин, – каже вона.– Насамперед подорожчанням медпрепаратів. Приміром, минулого року цитофлавін (препарат, який застосовується для лікування гострого порушення мозкового кровообігу) коштував 603 грн, а нині – 803. На 165 грн збільшилася ціна й на церебролізін, який необхідний ще й при черепно-мозкових травмах. Зараз його вартість одна тисяча 123 грн. Т-тріомакс (застосовується у комплексному лікуванні ішемічної хвороби серця, хронічного гепатиту тощо) коштував близько 90 грн, а нині – 173 грн.

– За роки свого функціонування лікарняна каса наочно довела, що потрібна людям, адже надає необхідну допомогу у важкі моменти їхнього життя, – зазначає Володимир Якименко. – Ставши її членом, людина в разі захворювання без зайвих клопотів одержує медичні засоби, необхідні для лікування тієї чи іншої недуги не лише для себе, а й для своїх рідних.

Валентина Філоненко також відзначила важливу роль лікарняної каси у лікуванні та підтримці здоров’я наших земляків. Голові та членам “ЛК” вона порадила відвідати усі установи та організації міста й району та провести роз’яснювальні роботи з їх керівниками та працівниками. Адже централізована сплата внесків через бухгалтерію підприємств значно спрощує механізм надходження коштів від члена “ЛК”. З метою активної агітації необхідно також час від часу організовувати зустрічі і з пересічними громадянами. Адже ще не всі знають, як стати членом “ЛК”, де сплачувати членські внески та як користуватися її ресурсами.

Валентина Губенко подякувала голові ГО “Лікарняна каса” Світлані Чирці за велику роботу щодо її утримання та розвитку. Пообіцяла, що місцева влада і надалі буде підтримувати організацію.

Що необхідно знати про членство в лікарняній касі?

Членами «ЛК» можуть бути фізичні особи, які проживають на Переяславщині. Прийняття в члени «ЛК» здійснюється правлінням організації на підставі особистої заяви громадянина. Заява подається в бухгалтерію “ЛК”. Особи, які бажають вступити до «ЛК», сплачують вступний членський внесок у розмірі 50 грн. Її члени щомісяця сплачують по 50 грн.

У разі членства в «ЛК» батька чи матері правом на отримання медичної допомоги за рахунок коштів «ЛК» користуються їхні діти віком до 18 років, а в разі їх стаціонарного навчання у вищих чи середніх навчальних закладах – до 23 років.

Через 6 місяців з моменту вступу до «ЛК» (за умови сплати членських внесків) член «ЛК» набуває права на отримання гарантованого якісного та вчасного медичного обслуговування за рахунок коштів «ЛК», а саме: в умовах стаціонарного лікування (в тому числі й в умовах денного стаціонару) – отримання ліків на суму 550 грн; хворим реанімаційного відділення – на суму 1 тис. грн; дітям до 1 року, за рецептом педіатра – на суму 200 грн; у разі оперативного втручання на базі ЦРЛ – на суму 1 тис. грн.

Якщо член «ЛК» сплачував внески і не лікувався протягом року, вартість його лікування збільшується до 650 грн, з оплатою зубного протезування – на суму 350 грн, двох років – 850 грн, з оплатою зубопротезування – на суму 350 грн, трьох років – 1 тис. грн, з оплатою зубопротезування – на суму 400 грн, а якщо чотири роки і більше, то плюс по 100 грн за невикористані роки. Якщо член «ЛК» із 2001 року ні разу не лікувався, то можлива видача медикаментів на суму 3 тис. грн, а якщо він не лікувався три роки і потребує спеціалізованого лікування в обласних медзакладах, при неможливості надання такої допомоги на базі ЦРЛ, – 2 тис. 500 грн.

Сплату членських внесків пенсіонери можуть здійснити у офісі ГО “Лікарняна каса”, а з середини цього жовтня – і у відділеннях “Приватбанку”.

Офіс ГО “Лікарняна каса” знаходиться у приміщенні колишнього денного стаціонару, що на території ЦРЛ. Тел. 04567-3-43-99.

Підготувала Олена МАТВІЄНКО. міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар