Легальні трудові відносини – соціальні гарантії та добробут країни!

Для того, щоб зобов’язати роботодавців укладати трудові договори зі своїми працівниками та виплачувати їм зарплату не нижче мінімальної, держава суттєво посилила відповідальність за порушення у сфері трудових відносин.

Згідно із ч.3 ст.24 КЗпП України роботодавцям заборонено допускати працівників до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядження власника або уповноваженого ним органу та без повідомлення органів Державної фіскальної служби України в порядку, встановленому постановою КМУ № 413 від 17.06.2015 р. “Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника до роботи”.

Відповідно до ч.2 ст. 265 КЗпП України юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків — у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (96000,00 грн.).

Згідно із ч.3 ст. 41 КУпАП України фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500,00 грн. до 17000,00 грн.).

Частиною 3 статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, а також накладення штрафів за порушення цього законодавства уповноваженими на те виконавчими органами міських рад. Наразі триває процедура створення робочої групи з легалізації найманої праці при виконкомі Переяслав-Хмельницької міської ради.

Зважаючи на це, закликаємо роботодавців своєчасно оформлювати трудові відносини з найманими працівниками, відображати в звітності реальну зарплату. Будьте соціально відповідальним! Пам’ятайте, від Вас, від Вашої сумлінності та доброчесності залежить добробут Вашого працівника і його родини, добробут і процвітання нашої країни! Ухилення від сплати податків в усіх проявах, у тому числі шляхом використання прихованої найманої праці, – це не тільки фінансова, адміністративна та карна відповідальність, але й злочин проти суспільства та країни.

Додати коментар