Близько 600 млн грн додаткового ресурсу отримають громади Київщини у разі збільшення ПДФО до 65%

На розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів законопроекти, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків (законопроєкти №5066 та №5066-1).
💰 Збільшення відсотку зарахування ПДФО на 5% – це додатковий фінансовий ресурс обсягом 11,1 млрд грн, який посилить фінансову спроможність громад та зміцнить матеріально-фінансову базу місцевого самоврядування.
☝ Як зазначають в АМУ, реальна потреба збільшення частки ПДФО складає не менше 80%, оскільки суттєво посилено видаткове навантаження на місцеве самоврядування, недофінансовані делеговані державою повноваження, скасовано окремі джерела доходів ОМС. Це все в першу чергу відображається на якості життя громадян. Тому 65% – це компроміс.
🔸 Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан повідомив, що в Україні у всіх громадах є видатки, які не забезпечені фінансово, на загальну суму 668 млрд грн. Така ситуація виникла через те, що держава декларує низку фінансових зобов’язань, які передані на фінансування з місцевих бюджетів: «Ідея, яку підтримує АМУ щодо збільшення частики відрахування ПДФО до 65 % до місцевих бюджетів – це відновлення історичної справедливості. Окрім того, нині є загроза вилучення з бюджетів громад 5% акцизу з тютюну, а цього допустити не можна».
🔸 «+5% ПДФО для бюджетів громад це важливий та необхідний крок на шляху подальшого зміцнення фінансової спроможності місцевого самоврядування, адже на разі 75% громад все ще залишаються дотаційними. Місцеве самоврядування сподівається, що більшість народних депутатів підтримають такі законодавчі ініціативи і приймуть рішення збільшити частку ПДФО до 65%», – зазначає Олександр Дехтярчук, виконавчий директор Київського РВ АМУ, Народний депутат України 8-го скликання.
💰 Громади Київської області у разі збільшення частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування ПДФО до 65% отримають додатковий ресурс в сумі 565 млн грн. Це дозволить частково компенсувати видатки перекладені державою на органи місцевого самоврядування, а саме: на утримання закладів профтехосвіти; фінансування державних соціальних гарантій; виплату заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, утримання таких закладів, забезпечення навчального процесу; фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я. Також громади матимуть можливість покращувати систему охорону здоров’я, соціальні послуги, інфраструктуру, благоустрій тощо.
❗️ Важливо, що 22 квітня 2021 року Правління Асоціації міст України підтримало законопроєкти щодо збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів.

Додати коментар