В Переяславі-Хмельницькому депутати міської ради Марина Навальна та Владислав Юденко влаштували свято мікрорайону Спаська левада (Фоторепортаж)

19 серпня, православні християни відзначають Преображення Господнє, або Яблучний Спас. Саме на це свято депутати міської ради Владислав Юденко та Марина Навальна за сприяння міського голови Тараса Костіна та міського відділу культури для жителів Спаської левади організували свято. Мікрорайон Спаська левада є чи не найчисельнішим за жителями міста.

Згідно історичних даних означення «Спаська левада» трансформоване від топоніма «Спасенкова левада», тобто левада яка належала переяславцю Спасенку. Тривалий час цю землю називали «Спаськова левада». Власне «Спаськова левада» займала тільки частину сучасної вулиці Грушевського. Однак за сучасним територіальним поділом, район «Спаська левада» умовно простігся майже до дороги через Альту, що перетинає цю річку з’єднаючи вулиці Інтернаціональну і Богдана Хмельницького. Таким чином до району стали відноситись вулиці Пугачова, Глібова, які були заселені ще у ХУІІІ столітті людьми графа Румянцева-Задунайського. Саме на цій землі оселив своїх кірасирів (військових) фельдмаршал. Вони розбудували тут хутір і дали йому таким чином назву – Кірасирщина Друга. У 1958 році цей хутір був приєднаний до міста, вулиці отримали назви.

Місто Переяслав росло і розвивалось. Наприкінці ХХ століття відбувалось інтенсивне будівництво житла та виробничих, обслуговуючих підприємств. Згідно генерального плану розвитку міста у 1976 році на леваді, де були огороди, постали павільйон  колгоспного ринку, сучасний хлібокомбінат. Та, все ж, район проектувався як житловий. Тому невдовзі переяславці заселили п’ятиповерхівки по вулиці Грушевського, які хоча й не повністю задовольнили потреби мешканців міста у приватному житлі, але суттєво їх  поліпшили. Мікрорайон забудовувався з усією необхідною для зручного життя інфраструктурою. Тому разом з житловими будинками  жителі Переяслава отримали новий побут комбінат, аптеку, магазин, котельню. «Спасенкова левада» з’єдналась з Кірасирщиною. Інтенсивне будівництво даного мікрорайону визначилось ще однім фактором – Чорнобильською катастрофою. В короткий термін були введені в експлуатацію загальноосвітня школа, дитячий садочок.

Протягом десятка років, за які жителі мікрорайону встигли не тільки обжитися у своїх домівках, але й виростити дітей, мікрорайон постійно знаходиться у стадії будівництва  та упорядкування.

Так, на початку вже 21 століття відкриті нові магазини “Все для дому”, «ЕКО-маркет», «Спаська левада». По берегу Альти підіймаються деревця парку, а на одному з майданчиків відкритий пам’ятний знак «У пам’ять про Чорнобильську трагедію 1986 року».

І ось на невеличкому п’ятачку неподалік фірмового магазину «Молпродукт» організували імпровізовану сцену. На початку святкувань міський голова Тарас Костін та його заступник Валентина Губенко, депутат міської ради Владислав Юденко привітали жителів мікрорайону із святом та вручили 19 воїнам АТО, які проживають на Спаській Леваді, почесні грамоти від міської ради за мужність, патріотизм, громадянський подвиг  та активну життєву позицію –  Середу Ігоря Сергійовича; Дубовича Андрія Олександровича; Русских Віталія Сергійовича; Новохатька Петра Леонідовича; Шевченка Анатолія Вікторовича; Задорожнього Олександра Михайловича; Руденка Богдана Вікторовича; Адаменка Анатолія Олександровича; Жиленка Сергія Петровича; Старостіна Анатолія Федоровича; Потапенка Сергія Олександровича; Гришка Сергія Анатолійовича; Ващенка Андрія Олександровича; Беха Олексія Миколайовича; Черенкова Михайла Станіславовича; Ткаченка Олександра Олександровича; Омельченка Андрія Петровича; Драчевського Володимира Анатолійовича; Красова Олександра Олександровича.

А затим артисти НЦК «Зустріч» вподовж майже двох годин веселили громаду піснями. Щирими оплесками нагороджували жителі мікрорайону самодіяльних артистів Анну Ляч, Марину Деречу, Анну Соловей, Віталія Сандигу, Оксану Чирку, Ольгу Аніскіну, Анастасію Тертичну. А під пісні дуету Анни Ляч та Анни Соловей багато жителів із-задоволенням пустились в танок. На завершення присутніх на святі людей поважного віку порадував Народний аматорський ансамбль «Чебреці» художній керівник Ольга Шамардак, Музичний керівник Михайло Мина.

Володимир Набок, міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

 

 

Додати коментар