Як оподаткувати дохід фізичної особи від продажу продукції, вирощеної на власній земельній ділянці?

Головне управління ДПС у Київській області  інформує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:

– садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. Якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

– особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

При цьому розмір вищезазначених земельних ділянок та розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховується.

Якщо розмір зазначених земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати  річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок з таких доходів  за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Податкова декларація  за 2020 рік подається до 01 травня 2021 року.

Підставою для не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника  доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції,  є наявність у такої фізичної особи довідки за формою № 3-ДФ, яка видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад за місцем  проживання платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання радою письмової заяви про видачу такої довідки. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.

ГУ ДПС у Київській області

 

Операція «Урожай»: у пріоритеті – наповнення бюджетів територіальних громад

Головне управління ДПС  у Київській області повідомляє, що у межах  триваючої  операції «Урожай» та кампанії декларування доходів стратегічними напрямками є декларування доходів громадянами, які одноосібно обробляють земельні ділянки площею понад 2 га та детінізація трудових відносин у аграрному секторі – легалізація найманої праці, встановлення розміру заробітної плати  на рівні, не менше  мінімальної, а також  легалізація використання земель, залучення до державної реєстрації .

Метою проведення операції «Урожай» є наповнення, перш за все, скарбниць територіальних громад, а цьому сприяє виявлення  фактів тіньової оренди земель (використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів на використання землі (без договорів оренди)) та тіньового ринку сільгосппродукції, визначення обсягу  реалізації сільгосппродукції та підприємств, які здійснюють закупівлю та переробку сільськогосподарської продукції, використовують сільськогосподарську техніку та найману працю без державної реєстрації та без сплати податків і зборів, ЄСВ до бюджету.

З огляду на вищевикладене та з метою детінізації трудових відносин у аграрному секторі, нагадуємо сільськогосподарським товаровиробникам, що законодавством передбачений єдиний для всіх роботодавців порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками: як для юридичних осіб так і  для фізичних осіб – підприємців. ФОП також  мають укладати трудові договори з найманими працівниками – це встановлено ст.21 Кодексу законів про працю.

Трудовий договір укладається у письмовій формі та вважатиметься укладеним  лише після підписання його роботодавцем і працівником та видання наказу (розпорядження) про прийняття працівника на роботу.  Стаття  24 КЗпП передбачає, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Отже, роботодавець до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором  зобов’язаний подати повідомлення до ДПС України за встановленою постановою КМУ від 17.06.2015 №413 формою, в один із таких способів:

– засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

– на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

– на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

ГУ ДПС у Київській області

 

«На реалізацію соціальних гарантій платники Єдиного внеску спрямували 2,9 млрд грн», – Олена Виноградова

За повідомленням начальника ГУ ДПС у Київській області Олени Виноградової, у першому кварталі поточного року на реалізацію соціальних гарантій платники пристоличного регіону спрямували 2,9 млрд грн. «Цей показник зріс на 10% порівняно з відповідним періодом 2020 року, і у грошовому вираженні дорівнює 249 млн грн додаткових для соцфондів коштів», – зазначила Виноградова.

Вона також повідомила, що за оперативними даними, низка підприємств та організацій Київщини мають заборгованість зі сплати  єдиного внеску, яка станом на 1 квітня складає 665 млн грн. Водночас, за наданою інформацією, протягом березня сума боргу зменшилася на 3% або 21 млн грн внаслідок погашення відповідних нарахувань юридичними особами та ФОП. Крім цього, у березні, згідно з чинним законодавством, фізичним особам-підприємцям загальної системи оподаткування списано заборгованість на суму 15,4 млн грн. 

Нагадуємо, що у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності підприємець, в т. ч. платник єдиного податку, зобов’язаний подати сам за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску.

Така звітність подається згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну України  від 14.04.2015 №435.

Звіт подається із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Звіт подається протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Також повідомляємо, Законом №1072 передбачено ряд податкових стимулів для платників, у тому числі самозайнятих осіб на період карантину:

звільнено від нарахування та сплати єдиного внеску ФОП – платників єдиного податку І групи, в частині сум, що підлягають нарахуванню та сплаті за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе. Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄВ за зазначені періоди в розмірах та порядку, визначених Законом 2464.

Ці періоди включаються до страхового стажу для визначення права на пенсію, та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Термін сплати зобов’язань визначених ФОП у звіті з позначкою «ліквідаційний» настає в день подання такого звіту, тож єдиний внесок повинен бути сплачений до дати подання звіту включно.

ГУ ДПС у Київській області

 

За березень 2021 податкова звітність з ПДВ вперше подається за новими формами

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 12.03.2021 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – Наказ № 131), яким, зокрема, внесено зміни до форми податкової декларації з ПДВ та форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Звертаємо увагу, що  Наказ № 131 застосовується до податкових періодів, починаючи з 01 числа місяця, в якому його опубліковано, а оскільки Наказ №131 опубліковано в офіційному виданні Офіційний вісник України 12.03.2021 № 19, то подання податкової декларації з ПДВ за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом № 131, вперше здійснюється за звітний період березень 2021 року, (граничний термін подання декларації – 20.04.2021).

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом № 131, подається починаючи з 01.04.2021.

ГУ ДПС у Київській області

 

Як розрахувати податкову знижку, якщо у 2020 році здійснили пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям як допомога для запобігання поширенню коронавірусної хвороби

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платник ПДФО має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року суму коштів або вартість майна, переданих ним у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ (далі – благодійна допомога) на дату передачі таких коштів та майна, у розмірі, що не перевищує 4 % суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року та суму допомоги, передану протягом  карантину, запровадженого  КМУ  на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

Водночас п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ  встановлено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику ПДФО в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.

Алгоритм розрахунку податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника ПДФО на суму понесених у звітному 2020 році витрат у вигляді коштів або вартості майна, переданих ним у вигляді благодійної допомоги, а також допомоги на запобігання поширенню коронавірусної хвороби, розраховується наступним чином: 

1) визначається база оподаткування: задекларована річна загальна сума оподатковуваного доходу платника ПДФО, нарахованого як заробітна плата, зменшується на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року  суми страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом,- обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності); 

2) на підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат, яку дозволяється включити до розрахунку податкової загальна знижки, яка складається із:

– суми переданої благодійної допомоги, на дату її передачі, – у розмірі не більше 4 % суми загального річного оподатковуваного доходу платника податку, одержаного за наслідками звітного року у вигляді заробітної плати; 

– суми переданої допомоги на запобігання поширенню коронавірусної хвороби – вся сума без обмежень;

3) розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку: із суми ПДФО, утриманої (сплаченої) із заробітної плати за 2020 рік, віднімаємо суму ПДФО, визначену як добуток бази оподаткування, зменшеної на загальну суму витрат, на ставку податку (18 %).

ГУ ДПС у Київській області

 

Застосування РРО/ПРРО: Надання розрахункового документу покупцеві є обов’язковим

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг регламентовано Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР.

Зокрема, статтею 3 розділу ІІ Закону №265 встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар