17 квітня – День довкілля

День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно указу Президента України «Про День довкілля». Свято було засноване на честь Стокгольмської конференції з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху, оскільки цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором і ідеологом всесвітнього Дня довкілля.

Головна мета свята – привернути увагу громадськості до екологічних проблем держави, спонукати якомога більше людей до активних дій, аби не допустити, щоб навантаження на природні екосистеми сягнуло своєї критичної межі.

Але що ж таке довкілля? Ц всі  живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Вода, повітря, земля, флора та фауна – це все довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю папірця чи недопалку до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових підприємств, що отруюють повітря; від зірваних первоцвітів до вирубаних гектарів лісів.

Найбільша шкода навколишньому природному середовищу здійснюється громадянами через низький рівень екологічної свідомості та культури поведінки на природі, їх байдужості до майбутнього нашої держави.

Зазвичай щорічно влада, громадські організації, екологи закликають українців та всіх, хто піклується про природу, взяти участь у квітневому суботнику, висадці дерев, наведенні порядку на вулицях, у парках і скверах, озелененні територій, збиранні сміття, а також проведенні різних конференцій та лекцій, які підвищують усвідомленість населення в екологічних і природоохоронних питаннях.

Долучитися до дня довкілля досить просто, іноді достатньо і невеликого кроку, що матиме великий вплив на стан довкілля. Слідкуймо за своїм споживанням та діями аби зробити нашу домівку (світ природи) кращою.

Додати коментар