Стрілки вперед: коли та навіщо Україна переходить на літній час у 2021 році

У ніч на неділю, 28 березня, Україна перейде на літній час: стрілки годинника потрібно перевести на годину вперед. Навіщо переводити годинники, як до цього підготуватися та як це впливає на економіку – інформація нижче.

Навіщо переводять годинники

Сезонне переведення годинників потрібне для більш раціонального використання світлого часу доби й економії електроенергії на освітлення або синхронізації з іншими територіями. Сама ідея бере свій початок від американського вченого, політика, публіциста та дипломата Бенджаміна Франкліна.

В Україні переведення стрілок годинника на літній час проходить останньої неділі березня о 03:00 на одну годину вперед. На зимовий – останньої неділі жовтня, 04:00 на годину назад. Переведення годинника відбувається разом із більшістю країн. Це стверджується постановою Кабміну №509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року. В Україні діє час другого часового поясу (київський час) – UTC + 2 (в літній період – UTC + 3).

Як переведення годинників впливає на економіку

За оцінками NRC, переведення годинників у Європі підвищує обіг у сфері дозвілля на 3%. А за даними автора книги про переведення часу Тафтса Майкла Даунінга, коли у американців з’являється додаткова година після роботи, коли на вулиці ще світло, вони йдуть за покупками. А ще одне дослідження показало, що люди з нестачею сну більше схильні до ризику.

«Істотної економічної вигоди від такого переходу немає. Є переваги у використанні світлої частини дня для відпочинку», – раніше заявляли «Укрінформу» у НАН.

Економісти вважають, що переведення годинників не впливає на споживання електроенергії, тому це переведення втрачає свою необхідність.

Після анексії Криму Російська Федерація встановила на тимчасово окупованих територіях московський час.

«Наше завдання – встановити і закріпити єдиний київський час на всій території України без винятку», – заявив перший заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук.

Як переведення годинників впливає на людину

Вчені сперечаються між собою з приводу того як переведення годинників впливає на організм людини. Одні вважають просто – ніяк, інші ж простежують зв’язок із низкою захворювань.

У 2020 році дослідники виявили, що існує чотири групи проблем зі здоров’ям, на які впливає переведення годинників: серцево-судинні хвороби та хвороби імунної системи, психічні розлади й травми.

Разом з цим переведення стрілок порушує синхронізацію біоритмів із природним освітленням та графік сну. Після переходу на літній час відновлювати сон іноді доводиться близько двох тижнів. За даними вчених, протягом перших двох днів після переведення годинників на літній час підвищується ризик виникнення інсульту та інфаркту.

Додати коментар