З метою вшанування пам’яті видатної української письменниці громадської діячки Лесі Українки проведено міський літературний квест.

В її імені – барви України

 «Твій голос в пісні нашій,

В нашому житті,
Твоя зоря цвіте над рідним краєм.
Так! Ти жива!
Ти будеш вічно жити!
Ти маєш в серці те, що не вмирає!»

 25 лютого відзначали 150 років від дня народження Лесі Українки – поетеси світового масштабу, однієї з центральних постатей національної культури. Цю пам’ятну дату визначено Указом Президента України від 29.01.2021 № 32/2021 та Постановою Верховної Ради України від 08.02.2018 № 2286-VIII «Про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки».

Творчість Лесі Українки — видатне явище світової культури.  Геній Лесі Українки розкрився перед світом насамперед у високохудожньому звучанні національної ідеї, гарячій любові до рідного краю, яка полягала в обороні прав народу до незалежного національного і державного життя.

         В українську літературу Леся Українка ввійшла передусім як поетеса мужності й боротьби.

 Її творчість багатогранна: поетеса, драматург, прозаїк, літературний критик, фольклорист, перекладач, громадська та освітня діячка, основоположник педагогічної системи, що ґрунтувалася на навчальній, репетиторській і методичній діяльності. Леся Українка збагатила вітчизняну літературу новими темами та мотивами. За творами письменниці зняті фільми, мультфільми, поставлені балети, поетичні вистави.

З метою вшанування пам’яті видатної української письменниці, громадської діячки Лесі Українки за ініціативи  відділу культури і туризму та спільно з відділом освіти Переяславської міської ради, публічної бібліотеки,  громадської організації «Корінь нації»  25 лютого 2021 року проведено міський літературний квест.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся начальник відділу освіти Петро Ярмоленко. Учитель української мови та літератури загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 Валентина Жуль ознайомила учнів із цікавими фактами життя поетеси.

До участі у заході долучилися команди учнів із шести закладів освіти міста. Учасникам заходу було запропоновано розв’язати логічні завдання щодо життя та творчості письменниці на шести станціях.  

Кожна з команд показала свої знання, кмітливість, вміння будувати оптимальні маршрути переміщення, шукати оригінальні рішення і підказки.

По закінченню заходу заступник міського голови Оксана Степаненко нагородила учасників.

Проведення таких заходів дає можливість виховувати у молодого покоління любов до рідного краю та патріотичну свідомість, вчить поважати національні цінності.

 

 

Центр професійного розвитку педагогічних працівників

Додати коментар