На Київщині значно зросла динаміка звітування онлайн

Наразі майже 150 тисяч суб’єктів господарювання Київщини подають податкову звітність в електронному вигляді. Це на 20437 платників більше, ніж у січні 2020 року. Отже, 83% платників податків Київщини обрали онлайн комунікацію з податківцями. Питома вага юридичних осіб складає – 91% або 71246 підприємств, а фізичних осіб-підприємців – 78% або 80176 платника.

Зокрема, з використанням кваліфікованого електронного підпису подано 99,9%- декларацій з податку на додану вартість, 91% – звітності з акцизного податку; 78%- звітності з податку на прибуток підприємств та 74% – декларацій платника єдиного податку.

Найбільший відсоток платників, які обрали подання звітності в електронному вигляді, – у Сквирській ДПІ (93%), Києво-Святошинській ДПІ (91%), Миронівській ДПІ (90%) та Тетіївській ДПІ (89%).

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до Податкового кодексу України, законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» без укладення відповідного договору. Платник податків стає суб’єктом електронного документообігу після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі з дотриманням вимог вищезгаданих законів України.

ГУ ДПС у Київській області

 

Податкова знижка: умови, терміни, розрахунок

Як ми повідомляли раніше, вже 326 мешканців Київської області подали декларації про майновий стан і доходи, щоб повернути частину грошей у свій власний бюджет. Нагадаємо, право на податкову знижку надається фізичним особам-резидентам України, які отримують заробітну плату, з якої сплачується податок на доходи фізичних осіб.

До витрат, які частково можна компенсувати з бюджету, належать:

– частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

– благодійні внески неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4% суми загального оподатковуваного доходу за звітний рік;

– страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у рамках недержавного пенсійного забезпечення;

– витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік;

– витрати на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

– кошти, сплачені за переобладнанням транспортного засобу на біопаливо; 

– витрати на будівництво або придбання доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту;

– орендну плату за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником ПДФО, який має статус внутрішньо переміщеної особи;

– кошти, сплачені за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Скористатися правом на нарахування податкової знижки можна лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк, який спливає 31 грудня.

ГУ ДПС у Київській області

 

Про новації у застосуванні РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп на тематичному семінарі

Сьогодні для платників єдиного податку другої-четвертої груп Васильківщини відбувся черговий тематичний семінар щодо новацій податкового законодавства у сфері застосування РРО, декларування громадянами доходів та легалізації заробітної плати.

Участь у заході взяв керівний склад та фахівці Головного управління Державної податкової служби у Київській області, Головного управління Пенсійного фонду у Київській області.

Зокрема, у ході роботи  податківці зосередили увагу платників на перспективах у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій та термінах їх обов’язкового використання. Зупинилися також і на актуальних питаннях декларування доходів, отриманих протягом 2020 року, термінах та способах подання декларації про майновий стан і доходи до територіальних контролюючих органів та порядку отримання податкової знижки.

Представник ГУ Пенсійного фонду України у Київській області Наталія Кізілова наголосила на основних негативних аспектах використання незадекларованої найманої праці та виплати заробітної плати в «конверті».

ГУ ДПС у Київській області

 

З 1 березня 2021 року податкові накладні та розрахунки коригування складаються по-новому

З 1 березня податкові накладні та розрахунки коригування складають по-новому – відповідним наказом Міністерства фінансів  внесено зміни до форми  податкової накладної та розрахунку коригування кількісних і вартісних  показників  до податкової накладної, а також до порядку їхнього заповнення.

Відповідно внесених змін, форми ПН та РК  доповнено новим реквізитом «код», в якому зазначається ознака джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи:

1- Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);

2- Державний реєстр фізичних осіб – платників податків (ДРФО);

3-реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (для платників податків, які не включені до ЄДРПОУ);

4 – серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті).

При цьому рядок «код» у ПН та/або РК заповнюється виключно в разі заповнення рядка «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» ПН та/або РК.

Починаючи з 01.03.2021, в ЄРПН можуть бути зареєстровані виключно ПН та/або РК, складені за новими формами (у редакції Наказу № 734), а ПН та/або РК, складені за формами, що були чинними до 01.03.2021, не прийматимуться до реєстрації в ЄРПН.

Якщо, починаючи з 01.03.2021, виникнуть підстави для складання РК до ПН, складеної за формою, чинною до 01.03.2021, та зареєстрованої в ЄРПН до вказаної дати, то такий РК необхідно скласти за новою формою (у редакції Наказу № 734). Водночас у рядку «код» такого РК має бути проставлено код ознаки «1», «2», «3» або «4» залежно від ознаки джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи (постачальника/отримувача).

Відповідно до змін, внесених Наказом № 734, уточнено кількість найменувань поставлених товарів/послуг, які можуть бути зазначені в одній податковій накладній, а саме, починаючи з 01.03.2021, така кількість не повинна перевищувати 99999 позицій (раніше було 9999 позицій).

Детальніше із зазначеною інформацією можна ознайомитись у листі ДПС України від 10.02.2021 №3641/7/99-00-21-03-02-07.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Податківці Київщини спільно з представниками ГУ ПФУ у Київській області провели черговий семінар для платників податків Обухівщини

Податківці Київщини спільно з представниками ГУ ПФУ у Київській області провели черговий семінар для платників податків Обухівщини, Кагарлика, Богуслава та Миронівки.

До глядацької зали Районного центру культури та дозвілля у м. Обухові для участі у семінарі прибули представники органів місцевого самоврядування, місцевих ринків, торгівельно-розважальних закладів та суб’єкти господарювання.

Податкову службу регіону представляли заступник начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Мазуренко, начальник управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Інна Косяченко та провідні фахівці служби. З боку Пенсійного фонду області участь у семінарі взяла заступник начальника фінансово-економічного управління ГУ ПФУ у Київській області Світлана Вітер.

Учасникам семінару детально розповіли про порядок використання РРО ФОПами – платниками єдиного податку ІІ-ІV груп, види господарської діяльності для яких застосування РРО є обов’язковим, про вимоги щодо ведення обліку товарів, порядок встановлення та реєстрації програмних РРО.

Інна Косяченко розповіла про цьогорічну кампанію декларування доходів та про види витрат, які дають громадянам право на отримання податкової знижки.

Говорили також про порядок та терміни подання декларації.

Начальник Обухівської ДПІ Світлана Беляєва запросила платників використовувати електронні сервіси податкової служби, наголосивши, що це економить час та створює безліч переваг та зручностей.

Заступник начальника відділу перевірок податкових агентів ГУ ДПС у Київській області Іван Гримашевич, окреслюючи негативні наслідки використання незадекларованих трудових відносин, звернув увагу слухачів, що з метою виявлення нелегальної праці податківці здійснюють аналіз інформації, отриманої із зовнішніх джерел, та проводять її співставлення з податковою звітністю, навів приклади з практики, коли використання незадекларованої праці завдає матеріальної шкоди роботодавцю.

Представник ГУ ПФУ у Київській області Світлана Вітер розповіла, як залежить призначення та розмір майбутньої пенсії від страхового стажу та сплати єдиного соціального внеску.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Фізичні особи – резиденти, які отримали іноземний дохід, мають подати податкову декларацію про майновий стан і доходи

В Україні триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році. Це означає, що якщо ви отримували дохід, з якого не сплатили відповідні податки, або отримали спадщину від родичів не першого-другого ступенів спорідненості, то це привід звернутися до податкової та подати декларацію про майновий стан і доходи. І, звичайно, сплатити податки до 1 серпня поточного року.

До переліку випадків, коли подається декларація, належить і отримання іноземного доходу. Що мається на увазі: наприклад, будучи резидентом України, у минулому році ви певний час працювали за кордоном і отримали дохід від іноземного роботодавця. Чи сплачується податок в український бюджет? Так, ви маєте звітувати до податкової: тобто, подати декларацію та сплатити 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФД) та 1,5 військового збору. Сама сума доходу, отриманого з іноземних джерел, перераховується  у гривні за валютним курсом Національного банку, який діє на момент отримання такого доходу.

Але є і гарні новини. Відповідно до норм міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, ви можете зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Суму такого зменшення за зазначеними підставами ви визначаєте у річній податковій декларації. Що це означає: якщо між країною, де ви працювали, та Україною є договір про уникнення подвійного оподаткування, то у такому випадку ви сплатите меншу суму ПДФО в Україні. Підкреслю, двічі з однієї суми податок сплачувати не потрібно.

Наразі чинні більше ніж 70 двосторонніх міжурядових угод (конвенцій) про уникнення подвійного оподаткування. Йдеться, насамперед, про Польщу, Словаччину, Іспанію, Португалію, Чехію, Латвію, Литву, Естонію, Болгарію.

Щоб ваші сплачені за кордоном податки зарахувалися, достатньо отримати довідку про суму сплаченого податку від уповноваженого справляти податок державного органу країни, де ви отримували такий дохід, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначу, що довідка підлягає легалізації у відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Якщо так трапилось і ви не можете надати підтверджуючі документ про суми отриманого доходу з закордонних джерел та суми сплаченого податку за межами України, то до своєї податкової потрібно подати заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня поточного року. Заяву треба подати до 1 травня 2021 року.

Спосіб подачі декларації залишається на ваш розсуд – це можна зробити особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення. Найзручніше за все – через електронний кабінет платника, адже декларація частково вже буде заповнена.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар