У місті відбувся захід до Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні

20 лютого відзначається День пам’яті Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Революція гідності – наймасштабніший протест українців за часів сучасної історії. Спротив режиму тривав більше трьох місяців, до нього активно долучились мільйони людей по всій Україні та тисячі за її межами. Однак жодні протести за часів Незалежності не коштували нації так дорого – повалення режиму у 2014 році забрало життя сотні патріотів, створивши нову трагічну сторінку в нашій історії – Небесна Сотня.
Значення тих подій дворічної давнини неможливо переоцінити, адже відбулось найважливіше для української нації – пробудження свідомості суспільства, а жертовність Небесної Сотні спонукала українців об’єднатися, вона стала прикладом відданості та героїзму для перших захисників українських кордонів від російської агресії.

З нагоди вшанування пам’яті Героїв у залі засідань міської ради (вул. Богдана Хмельницького, 27/25) відбувся урочистий захід.

У ньому взяли участь секретар міської ради Лідія Оверчук, заступники міського голови Оксана Степаненко та Ольга Огієвич, керуюча справами виконкому Тетяна Гич, керівники структурних підрозділів виконкому міської ради, депутати міської ради та старшокласники ЗОШ І-ІІІ ст. №2.

Згадали присутні героїв, які загинули захищаючи свою країну в зоні АТО і вже ніколи не повернуться на рідні простори Переяславщини. Вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та загиблих учасників Революції Гідності хвилиною мовчання.

«Сьогодні ми вшановуємо відвагу, силу духу і стійкість громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи  права людини, європейське майбутнє України. Ці люди – символ громадянської відваги та сили духу нашого народу. Будуючи нову країну, ми повинні пам’ятати, за що загинула Небесна Сотня, та не зрадити ідеали Революції гідності. Ми повинні пам’ятати і не забувати героїчні сторінки нашої непростої історії, коли проливали кров патріоти. Адже, хто не знає минулого, той не вартий майбутнього…»  – зазначив  у своєму виступі  ведучий заходу Едуард Нікітін.

Перед учасниками заходу виступила заступник  міського голови Оксана Степаненко, згадавши Героя Небесної Сотні юного Устима Голоднюка і закликаючи пам’ятати тих, хто поклав свої життя за наше майбутнє та бути гідними їх подвигу.

Сотня історій, сотня людських життів, сотня нових зірок на українському небосхилі, сотня героїв! Ще не скоро висохнуть сльози матерів, які  втратили своїх Героїв. Оплакує Героїв Небесної сотні вся українська спільнота… Ми повинні завжди пам’ятати про цих мужніх людей, які не боялись померти за Україну… Пам’ятати й розповідати про них. На прикладі Героїв Небесної Сотні маємо виховувати наступні покоління…

Пам’ятні, героїчні  сторінки історії лютневих подій  2014 року «перегорнув»  у своєму виступі учасник Революції Гідності, депутат міської ради Сергій Шаменко.

Ліричні нотки до заходу своїми виступами додали Єлизавета Маслюкова та Валерія Христюк.

Захід підготовлено та проведено фахівцями відділу культури та туризму (Анна Скляренко) і Переяславського ЦКМ (Тарас Близнюк).

 

Додати коментар