Звернення голови Переяславської громади Вячеслава Саулка у зв`язку із вшануванням Дня пам`яті “кіборгів”

У ці січневі дні в Україні вшановується пам’ять захисників Донецького аеропорту. І хоч офіційно ця дата не задекларована, уже кілька років поспіль українці відзначають День пам’яті «кіборгів».

Героїчна оборона Донецького летовища, яка стала символом незламності та непереможності українських військових, тривала з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. 242 дні пекла. Саме стільки наші солдати, добровольці, волонтери та медики мужньо протистояли бойовикам і російським військам, відстоюючи ще один клаптик української землі. Нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом одна за одною терпіли поразку. Наші воїни не здавали позицій і не відступали навіть під шквальним вогнем.

Власне за цей героїзм захисників аеропорту і стали називати «кіборгами», у тому числі й самі вороги, які були шоковані тим, що живі люди здатні так довго протистояти і тримати оборону будівель летовища.

Наші захисники відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 року внаслідок підриву нового терміналу останній придатний для оборони пункт був повністю знищений, що й послужило прийняттю рішення відвести українських військовослужбовців.

У цей день загинуло 58 захисників-«кіборгів», решта вцілілих бійців вийшли з терміналу 22 січня. Загалом, за офіційними даними, понад 200 військових загинули, захищаючи Донецький аеропорт.

16 січня з ініціативи самих «кіборгів», які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих побратимів

Пам’ятаймо цей приклад героїзму, патріотизму та сили духу, які завжди були притаманні українському народові. Цих простих, але безстрашних людей, справжніх українців, патріотів своєї країни. 

Вшануємо пам’ять героїв! Вони витримали – не витримав бетон!

ДАП. Пам’ятаємо…

Міський голова                                                                                         Вячеслав САУЛКО

Додати коментар