Переяславець Дмитро Баток про життя, вихованців, спорт

    БАТОК ДМИТРО – наш земляк, головний тренер БК «Отаман»
    Тренер з ММА, бойового самбо
 
 
☑Дата народження: 12.06.1991 р.
☑Життєве кредо: «Гни свою лінію, але не
перегинай».
☑В житті не розумію: «Безвідповідальності».
☑Своєю тихою гаванню вважаю: «Сім’ю,
прогулянки та пробіжки в лісі, відпочинок з
друзями».
           🏆Спортивні досягнення🏆:
➡️ Майстер спорту міжнародного класу з
бойового самбо
➡️Заслужений майстер спорту з ушу-саньда
(саньшоу)
➡️Профбоєць з ММА
➡️Віце-чемпіон Всесвітніх ігор з єдиноборств
(2013)
➡️Дворазовий срібний призер чемпіонатів світу
(2011, 2015)
➡️Віце-чемпіон Європи (2012), срібний призер
Кубку світу (2014)
➡️Бронзовий призер Всесвітніх ігор з
ушу-саньда в Колумбії (Калі), 2013 р.
➡️Бронзовий призер чемпіонату Європи (2014)
➡️Бронзовий призер чемпіонату світу з самбо
(2013)
➡️Багаторазовий чемпіон України з бойового
самбо; ушу-саньда
➡️4-разовий чемпіон України з джиу-джитсу
чемпіон СНД з джиу-джитсу.
ПИТАННЯ ТРЕНЕРУ:
❓Дмитро, Ваша дитяче захоплення переросло зі звичайного спортсмена з ушу до Заслуженого майстра спорту з ушу-саньда, більш того – майстра спорту міжнародного класу з бойового самбо. Якщо в дитинстві Вас саме батьки привели в секцію джиу-джитсу, то хто чи що привело до вибору зовсім іншого виду спорту – бойове самбо?
➡️Коли я почав ходити до клубу «Альянс», де основним напрямком був такий вид спорту, як джиу-джитсу, наш тренер намагався возити спортсменів на різні змагання, де б ми могли виступити з різних видів єдиноборств. Тому ми виступали і з ушу саньда, і джиу-джитсу, і карате, в т.ч. і з бойового самбо. Тобто, брали участь у багатьох видах єдиноборств. Такий-собі був мікс-файт.
А от саме вибір іншого напрямку став причиною наслідковості мого розвитку, як спортсмена. Спочатку ми з тренером досягли успіхів з ушу після відбору на чемпіонат світу (юніори), потім була низка проведених успішно боїв в Європі, на Всесвітніх іграх і т.д. І, якщо, наприклад, порівнювати джиу-джитсу і ушу саньда – це різні види спорту, то дуже рідко спортсмени переходили з ушу на джиу-джитсу. Для мене ж це не було проблемою.
Потрібно було розвиватися далі. А так, як я був завжди універсальним бійцем, то це було просто необхідним процесом. Наш тренер бачив, що я можу вільно пристосовуватися до різних видів спорту, підтримав мене, і ми вивчали і ударну техніку, і боротьбу, і з успіхом демонстрували результати на різних змаганнях.
❓Коли Ви вирішили, що саме час стати тренером і хто першим до Вас завітав в зал – дитина чи дорослий?
➡️ Я почав тренувати, мабуть, з 18 років.
Взагалі, український спортсмен, який хоче надалі залишитися у спорті, має розуміти, що улюблений вид спорту з часом переростає улюблену роботу, яка скоріше стане його основним способом існування. Спортсмен може або залишитися в спорті і тренувати, паралельно виступаючи, або шукати зовсім іншу роботу.
Я вирішив залишитися в спорті.
Спочатку тренування, звичайно, почалося з дитячої групи, так як я був студентом, і це було гарне доповнення до стипендії.
❓Чому вибір назви клубу пав на назву «Отаман»?
➡️На той час, коли я відкривав клуб, був період, коли розпочалася війна в країні. Мені хотілося показати мій патріотичний настрій. Хотілося, щоб клуб мій клуб мав звичною назву, але і звучав патріотично, передаючи саме український дух. Хотілося, щоб в назві відгукувалася саме моя країна – Україна.
❓Ваш клуб характеризується дуже широким спектром тренерів від ушу, бойового самбо, тайського боксу, кікбоксингу до жіночого спортивного стилю – Fit Kik, охоплюючи всі вікові категорії. Тобто тут може займатися вся сім’я: діти, чоловіки, жінки, друзі, друзі друзів і т.д. Чия була ідея охопити весь спектр населення, врахувавши майже усі інтереси як чоловіків, так і жінок? Хто займався підбором тренерів?
Хто зумів поєднати різні стилі, різних людей та різні амбіції?
Адже зараз Ви всі функціонуєте як єдиний організм, і, на скільки відомо, без сварок і втрат.
➡️Усім підбором займався саме я. Хотілося охопити усі вікові категорії, особливо дітей. У нас дуже мало залів, які спеціалізуються саме на дитячому спорті, особливо з 3-х років до 5. Якщо взяти, наприклад, ДЮСШ, то там свої вимоги – не набирають деякі вікові категорії (наприклад, не тренують спортсменів з 23 років), тим самим створюючи обмеження. Але тренуватися хочуть і люди різної вікової категорії. Тому я врахував це в своєму клубі, щоб не було вікових обмежень.
А деякі люди взагалі хочуть займатися спортом усією сім’єю, а таких от послуг ніхто не надає.
Щодо непорозумінь в колективі між тренерами.
Як і в кожному колективі, є непорозуміння. Але ми стараємося вирішувати усе на місці. Не боями, звичайно))). Все проходить тихо і мирно.
❓Чи була така ситуація, коли тренуючись у одного тренера якийсь спортсмен вирішив його змінити, наприклад, за нерозумінням чи просто зацікавився іншим видом спорту, перейшовши до іншого тренера?
Якщо була чи не була така ситуація, як Ви залагоджуєте такі питання без образ?
Чи має місце образа, якщо ти – тренер?
➡️Ми прийняли загальне рішення усім колективом тренерів: якщо переходить спортсмен до іншого тренера в одному залі, у нас не має бути образ.
Чому? Бо це – один зал, один колектив. Тому у нас такі зміни проходять без образ і косих поглядів. Адже потреби спортсменів різні. Дехто тренується 1 раз на тиждень, дехто 3 рази, а дехто хоче тренуватися більше. Тому в нашому клубі спортсмен може змінити тренера, який більше проводить більше тренувань або з інших причин. Спортсмен повинен сам робити вибір в межах клубу, а ми йому повинні допомогти.
Немає поняття «твій-мій» спортсмен. Це – єдиний організм, єдиний клуб, і всі працюють над розвитком єдиного клубу. У нас єдина мета на змаганнях – перемога.
Якщо, наприклад, я в своїх учнях бачу потенціал, але бачу, що є якісь недоробки, які б варто було підтягнути, то я сам направляю до тих тренерів, які б могли підтягнути спортсмену, наприклад, ударну техніку. Мета єдина – покращити рівень учня, який представляє саме наш клуб. Але ці правила стосуються таких от нюансів в межах нашого клубу.
Стосовно переходу в інший зал до тренера, який є і в нашому клубі, то дійсно так… Я так думаю, що ми вже не входимо в його плани, і тому він має зрозуміти, що він не є нашим бійцем.. Наші тренери продовжують працювати з цим спортсменом, але він вже в нас переходить в розряд клієнтів, але ніяк не спортсменів нашого клубу.
Але є і виключення. Наприклад, якщо є спортсмен, який не може «прокачати» повністю себе в партері і т.д., то я йому рекомендую походити і підтягнути саме його «хвости» в якийсь інший клуб за домовленістю. АЛЕ!!! Спортсмен повинен розуміти, що в іншому клубі він набирається досвіду, але кінцевий результат і перемоги він приносить до нас в зал, в наш клуб. Тобто всі перемоги – в сім’ю.
❓За 7 років існування клубу (дата заснування: 20.04.2013р) що змінилося в клубі, порівняно з першим роком? Чим зараз можете гордитися?
➡️Наш клуб розширився, розширив свої спортивні можливості.
По-перше, збільшилася кількість учнів у 2-3 рази.
По-друге, ті, хто тренувався, стали тренерами, досягли високого рівня в спорті.
Зал став кращим, зручнішим і повністю пристосованим для спортивного навчання. Ми розвиваємося, плануємо і далі розвиватися. Ми охопили всі спектри, часовий простір – все для спортивного розвитку українців.
Якщо раніше, наприклад, ми не тренували дітей з 3-х років, тепер ми практикуємо це. Якщо раніше в мене не було думки тренувати окремо дівчат, то зараз у нас є окрема жіноча група. Ми врахували навіть побажання населення тренуватися, врахувавши графік роботи: ранкове тренування – з 7.30 і тренуватися в вечірній групі – 21.30. Головне – бажання населення прийти до зали. А з нашого боку – інтереси і побажання кожного ми врахуємо.
❓Ви – молодий спортсмен, який на диво, не маючи ще поки що власних дітей, дуже трепетно відноситесь до своїх маленьких вихованців, віддаючись на повну, так, як, наприклад, деякі тренери вкладають душу в своїх перспективних спортсменів.
Таке відчуття, що Вам абсолютно не важко працювати і Ви бачите перспективу в кожній дитині. Вам не важко працювати з дітками?)))
➡️Так. Важко))) Але цікаво)
Майже 10-ти літній досвід роботи з дітьми стер грань непорозуміння з дітьми. Мені не важко знаходити спільну мову з усіма. Можливо, свою роль відіграла педагогічна освіта. Можливо, мені не важко, бо мені просто подобається працювати з дітьми. І, насправді, я бачу найбільшу перспективу саме дітей з 3-5 років, яким все цікаво, вони тягнуться до знань і нового. І, якщо, дитина буде займатися до 17 років, то це – готовий спортсмен, професійний спортсмен.
❓Дмитре, Ви в спорті майже з самого дитинства.
Дуже багато спортсменів, які займаються спортом зрання, навіть досить успішно, сходять завчасно з цієї арени, піддавшись якимось більш перспективним планам, а інколи ліні.
Як Ви перемагаєте ці два чи більше етапів Ваших бійців у процесі боротьби між собою, як спортсмена, і собою, як людиною, яка піддається якимось примхам, ліні і т.д.?
➡️ Ну, по-перше, Ви не в змозі їх втримати. Тут однозначних порад немає.
Але я знаю, щоб такі «зриви» проходили не так плачевно, повинна існувати взаємодія по принципу «Трьох китів». Перший – відношення учня до тренування, другий – відношення тренера до учня, і третій «кит» – відношення батьків до спортивного тренування дитини.
Якщо в дитячому віці немає взагалі ніяких проблем і дитина ходить, бо йде майже ігровий процес навчання, то в підлітковому віці – інакше. В підлітковому віці, якщо батьки «занадто» лояльні і враховують усі побажання дитини, підтримуючи абсолютно усі рішення, в т.ч. і виходу зі спорту, пропуску на тренуваннях, аргументуючи: «Ну.. не йде, значить не йде… Це, власне, його вибір і його життя»… , то я, як тренер, зі свого боку, розумію, що мої слова не завжди будуть впливати на результат. Адже я з учнем проводжу 1,5 години, а батьки – весь інший час. І якщо не буде мотивації і з боку батьків, то справа марна і спортсмен скоро просто не буде приходити на тренування, бо робота тільки з одного боку результату не принесе. Це все – марно.
❓А Ви піддавалися ліні?
➡️Так, звичайно. Але мої батьки були наполегливими в плані тренування. Зараз я вдячний їм за те, що вони цю наполегливість у свій час не втратили, і я зараз, завдяки їм, треную і є спортсменом.
Так, дійсно були спортсмени, які не змогли побороти лінь та і не було підтримки збоку батьків. Тому, їх в спорті і немає, хоча успіхи були гарні.
❓Які у Вас плани щодо майбутнього ваших вихованців і щодо розвитку спорту взагалі? Бо зараз спорт не в дуже вигідному становищі, і, якщо взяти не з професійного боку – не цікавий і не перспективний.
Як Ви зацікавлюєте своїх вихованців продовжуватися і далі працювати, не зважаючи на те, що змагання зараз проводяться як свято (дуже рідко)?
➡️Діти просто так ходять на тренування. Їм цікавий колектив, нові знання.
Підлітків також цікавить сам спорт, процес пізнання нового, спілкування з більш перспективними бійцями, змагання, перемоги.. Якщо змагань немає, звичайно, інтерес трохи згасає. Але ми усі надіємося, що цей карантин не назавжди.
А дорослі. Тут зовсім інші інтереси. Хтось просто займається задля підтримання спортивної форми, хтось з оздоровчою метою.. Дехто приходить заради змагань чи набратися впевненості в собі, дехто планує цим заробляти гроші. Але, т.я. в Україні фінансове забезпечення на дуже низькому рівні, то, щоб мені залишити спортсмена біля себе, в нашому клубі, потрібно дати, скажімо так, роботу. Наприклад, я стараюся виховувати спортсмена як тренера. Звичайно, не усі можуть і хочуть бути тренерами. Тому, якщо хтось шукає додатковий заробіток, то в колективі може хтось допомогти, якщо знає, що десь є вакантне місце. І таке буває. Наприклад, дуже багато хлопців працює в охороні. І так спортсмен залишається в спорті і працює.
❓Ви – діючий професійний боєць з ММА. І у Вас є свої плани і мрії. Скажіть, де б Ви хотіли виступати, який для Вас цікавий промоушен?
Мені взагалі не важливо, з ким проводити бій. Мені цікава кінцева сума і час, відведений на підготовку.
➡️Кожен боєць за роботу повинен отримувати достойну оплату. Оплату його праці, сил, інших витрат на підготовку. Яка ще складова, окрім фінансової, Вам є також цікавою?
Окрім суми мене ще цікавить час, який відводиться на підготовку до бою. Навіть якщо мені запропонують великі гроші, але недостатньо часу на підготовку, то я відмовлюся. Хоча, деякі погоджуються. Але, на мою думку, до всього повинен бути професійний підхід. Ще цікавою складовою є підхід самого організатора, який деяку затратну на мою підготовку має оплатити (такий собі аванс) – це на тренування, спортивне харчування, на час, який я витрачаю не на роботу тренера, а саме на підготовку.
❓А взагалі хтось проводить оплату цих витрат у вигляді авансу?
➡️ Так. Але не у нас в Україні. Українські організації не пропонують. Зарубіжні промоушени – так. Тому, мене особисто, цікавить європейський та американський ринок
❓ А з чого починається кар’єра бійця?
➡️Кар’єра бійця починається все-одно з України. Адже досвіду набувають саме тут. У кожного є свій RECORD. І ніхто в Європі навіть розглядати Вашу кандидатуру не буде, якщо немає ніякого рейтингу і немає досвіду проведення боїв.
❓Перша кроки в професійній кар’єрі не почалися успішно. Три поразки.
В більшості, після трьох поразок, деякі бійці завершують ідею професійного розвитку і сходять з цього етапу. В вашому випадку – навпаки. Зараз Ви цілеспрямовано ведете серію з 10 вдалих поєдинків. Як вдалося «тримати себе в руках» і не зійти з дистанції?
➡️Я досить оптимістично на все дивлюся, стараюся йти вперед і ніколи не здаватися! Проблеми потрібно вирішувати, а не тікати.
❓Кожен боєць має свою манеру поведінки на рингу і має свої особливості.
Ви ведете бій, намагаючись нав’язати свої правила і завершити поєдинок, використавши той прийом, який намітили ще до поєдинку, чи дієте за обставинами?
Чи Ви завжди, ступаючи в клітку чи на ринг, знаєте, що саме Ви повинні зробити, щоб довести противника саме до вигідної для Вас позиції, і байдуже як це буде виглядати зі сторони?
➡️Так, мені дійсно байдуже, як бій виглядатиме зі сторони))) Для мене головною задачею є – позитивний кінцевий результат.
Тому бій намагаюся провести успішно, перемігши суперника.
Так, я готуюся до кожного бою. Роблю паперові напрацювання і я наполегливо готуюся, професійно підходжу до кожного бою. Адже в професійному бою на «фарт» надіятися… ну це просто непрофесійно)))
Буває, що іноді ти запланував одне, але під час бою приходиться переналаштовуватися. Можливо, десь недооцінив суперника в партері, тому варіантів виходу і переведення бою повинно бути пророблено дуже багато.
❓А хто Вам допомагає в підготовці до бою, допомагає аналізувати суперника, прораховувати наперед вигідні для Вас сторони?
➡️ Взагалі, допомагають тренери по боротьбі, ударній техніці. Дивимося на роботу суперника і аналізуємо кожну позицію, як потрібно захищатися чи як можна нав’язати свої правила.
❓В Вашому спортивному житті є люди, яким Ви завдячуєте не тільки щодо спортивного росту, але й які підтримують і сьогодні. Це Ваш тренер, а особливо– Ваші батьки. Якби Ваші батьки не були спортсменами, як Ви думаєте, чи були стали Ви тим, ким Ви зараз є?
➡️Варіантів розвитку багато)))
Але батьки, звичайно, підтримують як раніше, так і зараз.
❓Як Ви ставитеся до навчання і чи продовжите кар’єру, наприклад, в ролі викладача, змінивши аспіранта на вищий ступінь? На скільки важливими є вивчення предметів в тренерській діяльності?
➡️Викладацька кар’єра на сьогодні мені не цікава з огляду на фінансову сторону.
❓Кожен тренер розвивається по-своєму. Хтось черпає «знання» з інтернет-мереж у вигляді перегляду відеоуроків, у когось є достатній рівень поєдинків – практика, хтось виїжджає в іншу країну і на іншій території проводить навчання в різноманітних залах і т.д. А як саме Ви підвищуєте свій професійний рівень як тренера?
➡️ Я черпаю інформацію з комунікаціїї з іншими тренерами, семінарів. інколи з відео ресурсів. Основне джерело звичайно – власний досвід проведених поєдинків, та і взагалі зі свого спортивного досвіду, а це 20 років заняття спортом.
❓Ви вимогливий до своїх підопічних? Чи «вижимаєте» з них максимум лише перед змаганнями?
➡️Під час будь-яких тренувань я вимагаю від своїх спортсменів серйозного відношення. Немає на тренуваннях такої поведінки , як «шалтай-болтай».
Є просто різні фази тренувального циклу.
Наприклад, після завершення змагання, я не буду зі спортсмена «вижимати всі соки», бо спортсмен «ламається», тобто, може не витримати постійні навантаження.. От в перед змагальний період я буду якраз «вижимати усі соки», проводячи по 2 тренування в день.
Вимогливий я навіть тоді, коли спортсмен каже, що він втомився. В передзмагальний період (за 2-3 дні до змагання), коли адреналін шалено «грає», тренер повинен прикручувати цей шалений темп, гасити запал, щоб боєць не «перегорів». Багато різних моментів.
❓Позаочі Вас називають українським МакГрегором , чи не дратує Вас це порівняння?
➡️Ні, не дратує))) Бо порівнюють не тільки в Україні, навіть, коли я на відпочинку. Це скоріше веселить, ніж дратує.
❓Чи всі дитячі мрії виконані і які справи не доведені до кінця?
➡️Ну… ніби, усі)))
Але… «Mercedes-Benz G63» ще не купив)))
А в спортивному плані – ще не став чемпіоном UFC)))

Додати коментар