Проєкт «Служба медико-соціальної допомоги, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму в Переяславі-Хмельницькому»(2018-2020) в умовах карантину

В умовах карантину у зв’язку з коронавірусною хворобою (COVID-19) продовжувалася реалізація проєкту «Служба медико-соціальної допомоги, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму  в Переяславі-Хмельницькому» (2018-2020). Призупинити проєкт ми не могли. Це б болісно позначилося на стані психологічного і фізичного здоров’я членів цільових груп. Адже проєкт – це їхнє життя і можливість відчувати себе неполишеними в складних, непередбачених умовах.

У цей період ми змінили графік, форми і напрямок своєї роботи. По-перше, головним її інструментом став телефонний зв’язок. Працівники проєкту працювали в телефонному режимі і надавали різнобічну допомогу учасникам проєкту. По телефону члени обох груп постійно отримували консультації медичного і соціального характеру. Це сприяло стабілізації психологічного настрою членів цільових груп проєкту, покращувало настрій людей похилого віку, які більше, ніж інші вікові категорії, схильні до паніки. Після подібних телефонних контактів вони відчували себе впевненіше в завтрашньому дні, вірили в перемогу над вірусом.

Приділялася увага і питанню щодо попередження можливого вторгнення в їх будинку і квартири шахраїв, які в період карантину називають себе волонтерами і нібито пропонують свою медичну і соціальну допомогу.

Якщо у когось з членів маломобільної групи виникали проблеми зі здоров’ям або побутові проблеми, до них приходили працівники проєкту. Надавалася медична допомога, замовлялися і доставлялися засоби гігієни та ліки. Оскільки всі члени цільових груп належать до вікової групи 60+ і згідно з правилами карантину їм заборонено залишати свої будинки, працівники проєкту займалися також закупівлею і доставкою продуктів.

Особливо гостро в період карантину та ізоляції стояла проблема відсутності спілкування серед членів цільових груп. Самотність, посилена ізоляцією і поширенням вірусу, істотно сприяла посиленню панічних настроїв під час пандемії. Тому, дотримуючись правил карантину, ми постійно підтримували зв’язок з членами мобільної групи в телефонному режимі. Більш того, на час карантину ми розбили мобільну цільову групу на маленькі підгрупи. Ці групи теж працювали в телефонному режимі. 

Кожна група отримала від психолога і лікаря «домашнє завдання». На першій зустрічі після послаблення карантину члени цільової групи представили свої досягнення.

Під час карантину з нами постійно підтримують зв’язок психологи і лікарі, які вже шостий рік проводять тренінги в нашому проекті. Їхня допомога – це велика підтримка.

В умовах карантину було проведено 4 зустрічі у клубі «Пам’ять серця» на природі з дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

У цей період було також проведено вітання за домашніми адресами учасників проєкту з нагоди Дня визволення в’язнів із фашистських концтаборів  та Дня Перемоги. Зустрічі відбувалися на відкритому повітрі з дотриманням соціальної дистанції.

Учасники проєкту, які звикли до зустрічей за домашніми адресами, чекали на них навіть у періодкарантину. Адже це одна з яскравих сторінок  проєкту для  маломобільних  людей, для яких домівка стала центром їхнього життя. Це свято цікавих зустрічей, яскравих емоцій, спілкування і незабутніх спогадів.  Було проведено 9 зустрічей. Тож вони відбувалися на відкритому повітрі з дотриманням соціальної дистанції.

Реалізація проєкту продовжується.

Додати коментар