Проєкт «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму у Переяславі-Хмельницькому» реалізується в умовах карантину

Однією із форм роботи  в реалізації  проєкту є проведення тренінгів для членів цільової групи, їхніх родичів та волонтерів. Фахівці у галузі медицини та психології  кожного місяця проводять тренінги на різноманітну тематику. Як результат – підвищується рівень соціокомунікативних та медичних навичок членів цільової групи, зростає якість їхнього психоемоційного стану, зберігається повноцінна життєдіяльність тощо.

Для волонтерів велике значення мають квартальні тренінги. Вони аналізують особливості волонтерської місії, дають можливість спроектувати та спрогнозувати результати подальшої роботи.

Так, 17 серпня 2020 року відбувся квартальний тренінг для волонтерів проєкту на тему: «Специфіка надання волонтерами соціально-психологічної допомоги людям літнього віку у кризових життєвих ситуаціях». Його провела кандидат психологічних наук, доцент  ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди» Світлана Герасіна.

Мета тренінгу – проаналізувати реальні життєві кризові ситуації літніх людей; визначити типові поведінкові стратегії підопічних в умовах стресу; ознайомитися з психологічними прийомами саморегуляції психофізичного стану людей, поділитися досвідом.

Учасники тренінгу проаналізували життєві ситуації, які впливають на  людей літнього віку. Серед завдань, які ставилися під час тренінгу, варто виокремити такі:

1.Охарактеризувати звичні способи поведінки людей, які переживають життєві труднощі: втрати, конфлікти, проблеми зі здоров’ям.

2.Означити психосоматичні прояви впливу неприємних емоцій, що відображаються на настрої, самопочутті, здоров’ї, взаєминах тощо. 

3.Визначити психологічні прийоми і техніки стабілізації психоемоційного стану літньої людини: дихальні вправи, фізичні рухи, ароматерапія, фітотерапія, арт-терапія тощо.

4.Проговорити способи надання підопічному першої медичної допомоги на дому, враховуючи особливості його здоров’я та специфіку індивідуальних захворювань.

5.Описати застосування дієвих дихальних технік у психологічному супроводі людини, яка переживає стрес.

6.Поділитися власним досвідом особистого реагування та методами самоопанування у критичних життєвих ситуаціях.

Додати коментар