Дорожнє будівництво 2020. Результати і плани

За останній рік Україна піднялася на 20 позицій у міжнародному рейтингу якості доріг. Щороку освітній аналітичний центр Legatum Institute проводить дослідження якості життя у світі, і цього разу експерти особливо відмітили розбудову дорожньої інфраструктури. Завдяки чому Україна показала прогрес і що вдалось побудувати за рік, дізнавались наші експерти.

Підсумки року

За даними Укравтодору, із запланованих на цей рік 4 200 км доріг державного значення вже побудували – 3 900 км, решту планують здати до кінця 2020-го. Для порівняння торік в експлуатацію ввели 847 км доріг, у 2018 році – 1 412, у 2017-му – 1 407.

Лідерами за кількістю нових і реконструйованих доріг є Харківська, Закарпатська, Запорізька, Сумська та Хмельницька області. У кожній з них побудовано близько 200 км доріг. Загалом дорожнє будівництво охопило усі області України. За інформацію Держагентства автодоріг, чимало доріг оновлюються одразу в кількох областях, наприклад: Н-13 Львів – Самбір – Ужгород, M-18 Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта, М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка, М-03 Київ – Харків – Довжанський.

«Результати нашої роботи дуже помітні в цьому році, їх не вдасться заховати, і сказати що це було побудовано у минулі роки – це все побудовано та добудовано у 2020 році. Більше, ніж в будь-який інший рік за весь період незалежності», – тішиться голова Укравтодору Олександр Кубраков.

Так само успішно просувається відновлення мостів. Зі 100 запланованих уже відремонтовано 78 мостів та шляхопроводів. Уже ввели в експлуатацію чотири мости-довгобуди – в Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях. Відбудовали мости у Донецькій області, зруйновані за роки війни на Донбасі. Особливу увагу приділили легендарному довгобуду у Запоріжжі. За інформацією Держагентства, до кінця року буде відкрито рух мостом через річку Старий Дніпро з Хортиці до Бабурки. Повністю роботи планують завершити за два роки.

Цьогоріч стартувало також кілька довгострокових проектів. Приміром будівництво доріг у прикордонних регіонах, а також першої цементобетонної траси Кропивницький – Миколаїв – Дніпро – Решетилівка.

Контроль за якістю і плани на 2021

В Укравтодорі кажуть, що цьогорічне будівництво відрізняється не тільки кількісно, а й якісно. Так, у 2020 році вперше до контролю якості дорожніх робіт залучили іноземних наглядачів. За статистикою, на кожному третьому кілометрі будівництва працюють консультанти незалежного технагляду з Австрії, Франції, Польщі, Туреччини.

Так само вперше розпочалась робота зі збереження нових доріг, а саме цілодобовий ваговий контроль. За статистикою, протягом січня-вересня 2020 року інспектори Укртрансбезпеки у співпраці з Нацполіцією перевірили понад 500 тисяч транспортних засобів, склали близько 10,5 тисячі актів порушень габаритно-вагових параметрів і нараховали майже 100 млн грн плати за перевантаження. Наступного року габаритно-ваговий контроль буде вже здійснюватися автоматично. За інформацією уряду, до кінця 2021 року на українських дорогах планують встановити понад 150 автоматичних комплексів Weigh-in-Motion (зважування у русі).

Також наступного року Укравтодор планує побудувати і відремонтувати 6,8 тисяч км доріг, а також реконструювати 150 мостів. Серед масштабних інфраструктурних проектів, які планують розпочати у 2021 році: Київська обхідна дорога орієнтовною вартістю 85 млрд грн, а також будівництво нового моста через Дніпро в Кременчуці (12,5 млрд грн).

Загалом за п’ять років в Україні планують відбудувати більшість доріг. Про таку амбіційну мету неодноразово казав Президент Володимир Зеленський: «Я хотів би бути Президентом, якого запам’ятають, як людину, після якої в Україні з’явились дороги. Я дуже цього хочу, бо я збираюсь жити в Україні і після своєї каденції і хочу їздити по дорогах і щоб люди бачили, і мені не було соромно. Наша задача побудувати всі державні дороги, які об’єднають нашу країну, які будуть вітриною нашої європейської країни. А це 25 тисяч пріоритетних доріг. І я до кінця своєї каденції – скільки вона там буде, вирішує народ України – але я впевнений, що до кінця своєї каденції ми добудуємо усі державні дороги».

Цьогоріч будівельний сезон майже добіг кінця. Попри пандемію та кризу, вдалось чимало. Експерти погоджуються, що розвиток інфраструктури є важливим навіть у важкі часи, оскільки дає робочі місця багатьом українцям і робить країну успішнішою.

Додати коментар