ПРОВЕДЕНО ЗАНЯТТЯ В ШКОЛІ МАЙБУТНЬОГО ПЕНСІОНЕРА

18 липня 2017 року в приміщенні Переяслав – Хмельницького об’єднаного управління Пенсійного фонду України  Київської області відбулась зустріч з громадянами передпенсійного віку в рамках проекту “Школа майбутнього пенсіонера”.

            Тема заняття: «Поняття страхового стажу».

Заступник начальника управління Переяслав – Хмельницького об’єднаного управління Пенсійного фонду України  Київської області

Любов Максимець розповіла присутнім, що страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок – сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, встановлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

У разі якщо зазначену доплату не було здійснено, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожний місяць сплати страхових внесків за формулою: 

ТП = Св : В

де:

ТП – тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається в місяцях;

Св – сума фактично сплачених страхових внесків за відповідний місяць;

В – мінімальний страховий внесок за відповідний місяць.

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до 01 січня 2004 року, зараховуються до стажу на підставі записів трудової книжки та додаткових документів. Увесь трудовий стаж, який був у людини до 2004 року, автоматично перетворився у страховий стаж. Фактично за цей період трудовий стаж перейменували у страховий. Після 2004 року людина повинна заробляти саме страховий стаж і робити це в єдиний спосіб – сплачувати страхові внески.

З 2004 року трудова книжка не є підтвердження страхового стажу. Інформацію про трудову діяльність людини починаючи з 01 січня 2004 року надає відділ персоніфікованого обліку, спираючись на загальнодержавну базу.

Роботодавець може вас обманювати. Ваша трудова книжка може знаходитись в нього, він вносить відповідні записи про періоди вашої роботи, але страхові внески до Пенсійного фонду не сплачує. За таких обставин у вас немає страхового стажу, відповідно немає й права на пенсію. І тому в разі, якщо навіть в трудовій книжці є записи про роботу, а внески до Пенсійного фонду не сплачувалися, питання про обчислення страхового стажу поставати не може.

Отже, якщо за вас не сплачують страхові внески, ви одержуєте заробітну плату в «конверті», ні цей стаж, ні зарплата не будуть враховані для обчислення вашої пенсії.

Як же перевірити, чи сплачують за вас страхові внески і з якої заробітної плати? Це дуже просто зробити:

  • Прийти до будь-якого управління Пенсійного фонду України з паспортом та ідентифікаційним кодом, фахівці роздрукують вам дані з бази персоніфікованого обліку, згідно з ними ви зможете перевірити, яку вам нарахували заробітну плату, скільки за вас сплачували соціального внеску та скільки днів страхового стажу вам зараховано за той чи інший місяць.
  • Можна зареєструватися на веб-порталі Пенсійного фонду України і кожного місяця, не виходячи з дому, перевіряти чи зарахували вам страховий стаж. Для цього необхідно лише звернутися до управління Пенсійного фонду України з заявою, паспортом та ідентифікаційним кодом.

Додати коментар