Прем’єр-міністр України провів онлайн нараду з АМУ з питань протидії поширенню COVID-19 та наповнення місцевих бюджетів

19 листопада Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів другу нараду з Асоціацією міст України, на якій обговорив боротьбу з поширенням COVID-19 та питання наповнення місцевих бюджетів. В онлайн-зустрічі також взяли участь керівництво Міністерства охорони здоров’я та представники інших міністерств.
Очільник Уряду подякував міським головам за їхній вклад у протидію розповсюдженню коронавірусної хвороби та закликав об’єднати зусилля для більш ефективної роботи.
«Кожен з нас відповідає за життя та здоров’я людей. Нам потрібно спільно нести цю відповідальність, обмінюватися конструктивними порадами та пропозиціями, щоб разом знайти вихід із ситуації, що склалася», — зазначив Прем’єр-міністр.
Зокрема, Глава Уряду закликав міських голів дотримуватися карантину «вихідного дня», адже це єдина альтернатива локдауну. Він також повідомив, що варто розглядати всі можливі варіанти на випадок погіршення ситуації із захворюваністю, в тому числі й можливе посилення карантинних обмежень.
 
«Ми не хочемо запроваджувати жорсткий локдаун, який був навесні. У питанні посилення карантинних обмежень ми готові вислухати ваші поради», — зазначив Прем’єр-міністр. 
Денис Шмигаль також повідомив, що Уряд спрямував до міських бюджетів другий транш у розмірі 870 млн грн на забезпечення ліжкомісць киснем та підкреслив, що Уряд спростив усі відповідні процедури. Прем’єр-міністр також закликав очільників міст налагодити маршрутизацію перевезення пацієнтів, хворих на COVID-19, що у свою чергу покращить процес перевезення кисневого обладнання.
Крім того, за результатами наради Прем’єр-міністр доручив Міністерству енергетики спільно з органами місцевого самоврядування опрацювання питання потужностей електромереж поблизу лікарень, щоб забезпечити безперебійну подачу кисню.
Прем’єр-міністр обговорив з міськими головами питання протидії COVID-19
Під час зустрічі очільник Уряду заслухав основні проблеми та пропозиції міських голів щодо покращення функціонування органів місцевого самоврядування.
Так, очільники міст порушили питання зарахування акцизного податку з пального до місцевих бюджетів.
Прем’єр-міністр зі свого боку відзначив, що Міністерство фінансів готове до компромісу, зокрема, щоб частина акцизу йшла в бюджети територіальних громад.
«У робочому порядку ми розв’яжемо це питання. Акциз ми не збираємося давати обласним адміністраціям, це буде пряма субвенція територіальним громадам. Усі податки, які сплачують регіони до державного бюджету, мають повертатися їм у вигляді субвенції», — сказав Денис Шмигаль.
АМУ не підтримує підхід щодо надання субвенції місцевим бюджетам замість надходжень частини акцизного податку та  подала пропозиції щодо внесення змін до Бюджетного кодексу, зокрема, запропонувала  зафіксувати на постійній основі місцевий акциз за пального у доходах місцевих бюджетів або надати компенсатори у вигляді 3 % (що складе 8 млрд грн) від ПДФО за рахунок зменшення відповідного відсотка у доходах Державного бюджету (читати більше тут і тут)
Прем’єр-міністр повідомив, що Уряд і надалі зміцнюватиме реформу децентралізації, а після підписання Президентом України закону про незалежність місцевих бюджетів, регіони отримають понад 500 млрд грн.
 

Додати коментар