«На реалізацію державних соціальних гарантій роботодавці спрямували 8,7 млрд грн», – О. Загорський

За 10 місяців поточного року роботодавці Київщини збільшили темпи приросту зі сплати єдиного внеску на 5% порівняно з відповідним періодом минулого року. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський. «Станом на 1 листопада 2020 року до соціальних фондів надійшло 8,7 мільярда гривень. Такий показник на 396 мільйонів гривень перевищує суму, сплачену у січні-жовтні 2019 року», – зазначив Загорський. Найбільші суми на реалізацію державних соціальних гарантій спрямували компанії та організації, зареєстровані у Білоцерківському районі – 1,6 млрд грн, Бориспільському та Києво-Святошинському районах – по 1,5 млрд грн.

Крім цього, очільник податкової служби Київщини повідомив, що у вересні у результаті координації дій з Пенсійним фондом України у Київській області та виконавчою службою борг з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зменшився на 16,1 млн грн.

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становить 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

З 01 вересня 2020 року в Україні встановлена мінімальна заробітна плата у розмірі 5000,0грн., тому максимальна сума єдиного внеску з 01 вересня становить 16500,0грн: (15 х 5000,0 х 22%).

Мінімальний розмір єдиного внеску на місяць становить 1100,0грн: (5000,0 х 22%).

Звертаємо увагу, що фізичні особи – підприємці єдиний внесок сплачують незалежно від того, здійснюється підприємницька діяльність чи ні. Винятки цієї норми становлять пенсіонери за віком та особи з інвалідністю.

ГУ ДПС у Київській області

 

Електронний сервіс ДПС «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» допоможе перевірити надійність ділового партнера

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що платники податків можуть перевірити надійність їхнього ділового партнера, його сумлінність у сплаті податків скориставшись електронним сервісом ДПС «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».

Електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» розміщений на офіційному вебпорталі ДПС на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua/businesspartner).

Користувач має ввести відому інформацію про платника податків (код за ЄДРПОУ для юридичних осіб, або реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серію та/або номер паспорта для фізичних осіб) в одне з полів або в обидва поля і система здійснить пошук у базах даних, доступних для публічного використання та повідомить про результати пошуку з зазначенням інформації щодо відсутності або наявності боргу у платника податків.

У полі «Податковий номер» зазначається код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків/серія та/або номер паспорта (для фізичних осіб – платників податків, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати платежі за серією та/або номером паспорта).

У полі «Найменування/прізвище, ім’я, по батькові платника податків» вказується повністю точна назва платника податків.

Оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

ГУ ДПС у Київській області

 

Заповнення ставок рентної плати Податкової декларації з рентної плати

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що для суб’єктів господарювання ставки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – Рентна плата) установлюються у відсотках від вартості товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини).

Розміри ставок Рентної плати встановлені у п.252.20 ст.252 Податкового кодексу України.

Форму Податкової декларації з рентної плати (далі – декларація) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2016 № 927). Невід’ємною частиною декларації є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. Зокрема, розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин здійснюється за формою Додатку 1 до декларації (далі – Додаток 1).

Приміткою 28 Додатка 1 встановлено, що у рядку 12 Додатка 1 зазначається визначена у п.252.20 ст.252 ПКУ ставка Рентної плати для виду корисної копалини, зазначеного платником у рядку 8.2 Додатка 1.

З урахуванням формули, зазначеної у рядку 13 «Податкове зобов’язання за податковий (звітний) період» Додатка 1, ставка Рентної плати у рядку 12 Додатка 1 зазначається десятковим дробом.

ГУ ДПС у Київській області

 

Сплата податку на доходи фізичних осіб нерезидентом

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні є платником податку на доходи фізичних осіб.

Дохід з джерелом походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні – п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення, у порядку, передбаченому гл. 2 розд.II ПКУ (п. 179.5 ст. 179 ПКУ).

Платник податку може виконувати свій податковий обов’язок самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента.

У разі якщо фізична особа – нерезидент не має місця проживання в України уповноважений чи законний представник такого нерезидента подає річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані у вигляді інвестиційного прибутку, до контролюючого органу, в якому цей уповноважений чи законний представник перебуває на обліку.

Фізична особа – нерезидент може призначити такого представника відповідно до чинного законодавства для представництва його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків.

ГУ ДПС у Київській області

 

Спілкуйтеся з нами онлайн!

Головне управління ДПС у Київській області рекомендує платникам податків у період поширення коронавірусної хвороби COVID-19 з метою уникнення загрози розповсюдження інфекції та задля економії часу обирати електронний формат спілкування з податковими органами.

Нагадуємо, що електронні сервіси ДПС, зокрема, сервіси Електронного кабінету дають змогу не лише подати податкові декларації (розрахунки) засобами електронного зв’язку через Електронний кабінет але й надіслати заяви, отримати довідки, ознайомитись з корисною інформацією:

-отримати інформацію про стан розрахунків з бюджетом можна у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету.

Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС надсилається за формою «F/J1300204» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

Відповідь на Запит платнику податків надсилається через Електронний кабінет не пізніше п’ятнадцяти робочих днів з дня його отримання у вигляді витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами за формою «F/J1400204» (далі – Витяг). Витяг формується за період вибраний платником податків при створені Запиту з урахуванням строків давності.

-надіслати через Електронний кабінет заяву про повернення помилково/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені за формою J/F 1302001 разом з копією платіжного документа, який надсилається як документ довільного формату ( форма F/J 1360102).Звертаємо увагу, що заява про повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов’язань та пенi подається платником до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми.

-у меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету платник може створити та надіслати Заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи за формою J1300305 (для юридичних осіб) або F1300305 (для фізичних осіб).

– будь-який платник податку: юридична особа, фізична особа – підприємець, фізична особа може надіслати лист (запит тощо) у довільній формі через Електронний кабінет до відповідного органу ДПС за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) щодо отримання довідки-підтвердження статусу податкового резидента України (далі – Довідка).

– у меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету створено можливість надіслати лист (запит тощо) до відповідного органу ДПС.

– фізичні особи у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету мають можливість після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти.

У приватній частині Електронного кабінету інформація щодо облікових даних, поданої звітності, стану розрахунків з бюджетом, листів, запитів, реєстрації податкових накладних та інших сервісів оновлюється в режимі реального часу.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар