Батьківщина-Мати і Статуя Свободи: волонтери розмалювали молодіжний простір у Переяславі

24-25 жовтня в Переяславі побував волонтерський табір БУРчикМісцеві й приїжджі волонтери створювали красу й затишок у молодіжному просторі “Толока Хаб” – Переяслав. Сity.

Нагадаємо, що рік тому в місті працював табір проєкту «Будуємо Україну разом» (БУР). Тоді волонтери розбудовували приміщення хабу та допомогли з ремонтом двом родинам.

– БУРчик – це короткотривалі акції взаємодопомоги від проєкту «Будуємо Україну Разом», – розповів голова ГО «Джем Толока» і засновник хабу Ігор Янчук (36 років). – У вересні ми запросили табір до Переяслава, подавши заявку. До нас приїхали волонтери з Харкова, Києва, Ірпеня. Загалом було шість приїжджих і 19 переяславських активістів. З місцевих долучилися школярі, студенти і учасники «Джем Толоки».

Волонтери БУРчика розмальовували внутрішню стіну хабу, робили лавки-дивани з піддонів та клеїли шпалери в кімнаті.

 Робота волонтерів БурчикаРобота волонтерів Бурчика

– Минулого року волонтерка із Харкова Злата Недобор і переяславець Андрій Дудар розмалювали вбиральню хабу. Зобразили на стінах впізнавані архітектурні споруди й пам’ятки світу. У такому ж стилі вирішили розписувати стіну. Основним художником і дизайнером був Андрій Дудар, допомагали йому Злата Недобор і частина волонтерів, – розповів Ігор Янчук.

– Учасники табору поставили «на колеса» готові дивани з піддонів і зробили нові. Тепер маємо 14 диванів. Завдяки колесам їх можуть переміщувати навіть дівчата. Також зробили косметичний ремонт у офісній кімнаті, яка використовується як хостел. Обклеїли її кольоровими афішами із заходів «Джем Толоки». Обсяг роботи був великий, а людей не так і багато, бо на другий день частина місцевих волонтерів була задіяна у виборчому процесі. Не встигли домалювати стіну і зробити стелажі для хостелу. Але загалом я задоволений, – зазначив він.

Волонтери не тільки працювали, а й відпочивали разом. За традицією БУР-таборів, під час вечірньої програми були музичні номери, спілкування, чаювання.

Волонтери і працюють, і відпочивають разомВолонтери і працюють, і відпочивають разом

Фінансовими партнерами акції стали «Львівська освітня фундація» (засновники проєкту «Будуємо Україну разом»), ГО «Джем Толока», інтернет-провайдер “ХатаNet” та магазин “Dnipro-М”.

– «Львівська освітня фундація» оплатила харчування і проїзд волонтерів. Наша організація і місцевий бізнес забезпечили матеріалами. Ночували немісцеві волонтери в гостинних переяславців, – зазначив Ігор Янчук.

Враження учасників БУРчика:

Вікторія Климас, 17 років, переяславка, студентка Київського національного університету культури і мистецтв:

– «Джем Толоку» знаю давно. Брала участь у грі-тренінгу «Світ громад», яку проводила організація. Коли натрапила на пост в інстаграмі про те, що в Переяслав їде БУРчик, вирішила поволонтерити. Спробувала малювати, але не пішло. Підсобляла у виготовленні диванів. Навчилася користуватися шуруповертом, шліфувальною машинкою. Сама попросила хлопців, щоб навчили. Хотілося нового досвіду, для цього я і прийшла в табір. Як виявилося, це дуже цікаво. Також брала участь у приготуванні вечері.

Познайомилася з людьми різних професій, різного віку, з різних міст. Особливість табору в тому, що за короткий період всі здружуються і стають, ніби однією родиною.

Крістіна Ташоян, Вікторія Климас і Ольга Рудь готують вечерю для волонтерівКрістіна Ташоян, Вікторія Климас і Ольга Рудь готують вечерю для волонтерів

Ольга Рудь, 17 років, родом із міста Лозова на Харківщині, студентка Київського національного торговельно-економічного університету:

– У цьому році я вперше волонтерила в БУР-таборі в Скадовську. Там познайомилася з переяславкою Марією Барабаш, підписалася на неї в інстаграмі. Також товаришую із Вікторією Климас, яка мешкає в Переяславі. Участь у БУРчик – це була можливість побачити нове місто, зустрітися з подругою. З дому приїхала в Київ, а наступного ранку – в Переяслав. За весь період карантину їздила лише в БУР-табір, тож батьки поставилися нормально до моєї мандрівки.

У перший день прогулялася містом. Я теж із маленького містечка, тому могла порівняти. У Переяславі багато ілюмінації, мені це сподобалося. У центрі є красиві історичні будівлі, я це теж люблю. Вразив і сам молодіжний простір. У нашому місті немає такого осередку для молоді.

Під час табору я малювала на стіні голуба, круасан з крилами, розфарбовувала лавки, допомагала на кухні. Було приємно знову побувати в неймовірній атмосфері БУР-табору.

Додати коментар