Українцям дозволили з 14 років змінювати по батькові

Верховна Рада України дозволила громадянам України виправляти по батькові.  Відповідне рішення підтримали 259 народних депутатів України під час засідання 3 листопада.  Закон набере чинності з 1 січня наступного року – vechirniy.kyiv.ua.
 
– Сьогодні закон дозволяє громадянам України вільно змінювали лише ім’я або прізвище. Натомість заперечити по батькові зараз не можливо. Це порушує конституційні права українців, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту №2450.
 
Тому нардепи проголосували за те, щоби у Цивільному та Сімейному кодексах передбачити право  від 16 років на власний розсуд змінювати по батькові. З 14 років можна буде змінити дані за згодою батьків (або одного з батьків) чи піклувальника.  
 
Якщо хтось з батьків не дозволить дитині виправити по батькові, це питання пропонують вирішувати через орган опіки або в суді. У такому випадку звертатимуть увагу на те, чи піклується батько про дитину та чи бере участь в її житті. 
 
Нагадаємо, що цей законопроєкт зареєстрували у парламенті у листопаді минулого року. Зазначається також, що проєкт закону розробили на виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України». Це відома справа українки Наталії Гарнаги, яка народилась Володимирівною, а стала Юріївною. Роками через суди жінка домагалася зміни по батькові – бо вважала, що її тато, який пішов з родини, коли їй було 12, не достойний бути у її паспорті. І для неї нестерпно бути «Наталією Володимирівною». 
 
Олена Петришин

 

Додати коментар