В Україні вперше розробили інтерактивну археологічну мапу

Віртуальну інтерактивну мапу археологічних досліджень Полтавщини розробили в обласному центрі. На ній – історичні об’єкти у форматі 3D та маршрути до них. Над цим рік працював обласний “Центр охорони та досліджень пам’яток археології”. Розробники цю інтерактивну мапу називають першою в Україні. На неї витратили понад 600 тисяч гривень “Українського культурного фонду” та благодійників.

Стародавні поховання, скіфські поселення та місця битв. Понад 200 археологічних об’єктів області внесли на інтерактивну мапу “Віртуальні мандрівки Полтавщиною”.

Автор ідеї інтерактивної мапи В’ячеслав ШерстюкСуспільне Полтава. Автор ідеї інтерактивної мапи В’ячеслав Шерстюк
 

“Знають Більськ трішки, але не всі, знають та згадують час від часу Гінці, той чи інший об’єкт. Для того, щоб покращити ці знання, показати людям, що таке є, ми їх змушуємо віртуально мандрувати. Воно варте того, щоб взяти велосипед чи сісти за кермо автомобіля та на вихідні з’їздити й подивитися”, − розповів автор ідеї інтерактивної мапи В’ячеслав Шерстюк.

10 людей над мапою працювали рік. Її розробляв обласний “Центр охорони та досліджень пам’яток археології”.

Розробниця інтерактивної мапи Ксенія МалікСуспільне Полтава. Розробниця інтерактивної мапи Ксенія Малік
 

“Ми додали туди 5 авторських маршрутів, якими можна перелітати, ми додали сучасні візитівки з пізнавальними текстами, які написані істориками не сухим текстом, а таким, який буде цікавим для великої кількості людей”, − каже розробниця інтерактивної мапи Ксенія Малік.

Є на мапі і 3D-реконструкції поховань. Їм понад чотири тисячі років.

Розробниця дизайну інтерактивної мапи Юлія ДеркачСуспільне Полтава. Розробниця дизайну інтерактивної мапи Юлія Деркач
 

“Ось ці розкопки, зафіксовано це поховання, тут навіть не дуже видно, що це 3 людини. Спочатку, ось, зробити тіла, зробили саму яму, яка вона була, посипалась крейда, потім як сипали червонястою вохрою. Ми хотіли відтворити той вигляд, як люди були щойно поховані”, − каже розробниця дизайну інтерактивної мапи Юлія Деркач.

Загалом до цієї мапи планують додати щонайменше 5 тисяч об’єктів, каже В’ячеслав Шерстюк.

Ксенія Малік показує як виглядає інтерактивна мапаСуспільне Полтава. Ксенія Малік показує як виглядає інтерактивна мапа
 

“Користувач, якщо правильно зайде там, чи з Facebook, чи пошти, чи з Телеграма, він може сам формувати свої точки, можливо для власного користування, наприклад: «Я хочу там побувати свого часу і потім з них може формувати свої маршрути”, − каже автор ідеї інтерактивної мапи В’ячеслав Шерстюк.

На розробку мапи витратили 600 тисяч гривень. Це гроші “Українського культурного фонду” та благодійників.Джерело

 

Додати коментар