У день 76 – ї річниці визволення України вшанували пам’ять загиблих

Визволення України почалося під час Сталінградської битви (листопад 1942 року – лютий 1943 року), яка докорінно змінила хід війни. Але ціна перемоги була страшною. Під час усіх наступальних операцій на території України обірвалося життя трьох мільйонів воїнів. Їх історична перемога над нацизмом дала мир і свободу народам, взаєморозуміння і розвиток демократії, що нині є дорогоцінними надбаннями усього людства. Звитяжна битва за Україну, що тривала довгі 22 місяці, стала вирішальним чинником розгрому військ гітлерівської Німеччини і її союзників.  Ціною величезних людських втрат наше місто було звільнене 6 листопада 1943 року. Завершила визволення України Східно – Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня визволителі української землі вийшли на сучасний кордон нашої держави. Щороку саме 28 жовтня вшановують пам’ять воїнів, які зі зброєю в руках рішуче відстоювали незалежність та територіальну цілісність України і героїчно загинули в боях за її визволення, а також пам’ять про населення, яке постраждало від дій нацистів.

28 жовтня делегація Переяславської міської ради за участі заступника міського голови Валентини Губенко, начальника відділу освіти Петра Ярмоленка, начальника служби у справах дітей та сім’ї  Катерини Лой, голови міської профспілки працівників освіти, Почесного громадянина міста Анелії Ковальської, спеціалістів служби у справах дітей та сім’ї і управління соціального захисту населення відвідала братську могилу загиблих воїнів у центральному парку та могилу 800 розстріляних у роки війни євреїв – жителів міста. Присутні поклали квіти до пам’ятників та вшанували пам’ять загиблих.

Час минає, але у пам’яті поколінь навіки залишається приклад патріотизму та мужності, непохитної волі, відданості та любові до рідної землі. Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про кожного, хто боровся з ворогом на фронті чи в тилу, загинув на окупованій території, в таборах смерті, чиє життя обірвалося на шляху до Великої Перемоги.

Сьогодні українцям також доводиться зі зброєю захищати свою країну, протистояти агресору, що цинічно наважився на насильницьке перекроювання кордонів. Нові Збройні Сили України демонструють усьому світові боєздатність, військову майстерність та високі людські якості військовослужбовців. Вони є гідними спадкоємцями і продовжувачами ратної слави переможців нацизму.

Додати коментар