Поліція Київщини готова забезпечити повноцінне, прозоре, чесне і законне голосування громадян – Андрій Нєбитов

На цьому наголосив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області під час свого звернення до жителів столичної області. Полковник поліції зазначив, що під час передвиборчої кампанії до поліції Київщини надійшло майже 700 повідомлень, пов’язаних з порушенням виборчого права.

Надходили заяви як від небайдужих громадян, так і представників громадянської організації «Опора». Також поліцейські постійно проводили моніторинг засобів масової інформації та соцмереж з метою виявлення можливих правопорушень, недопущення створення мережі підкупу виборців, незаконної агітації та інших порушень, що пов’язані з виборчим процесом.

На всі звернення поліція реагувала оперативно, проводила перевірку неупереджено та об’єктивно, діючи поза політикою. За матеріалами перевірки прийняті процесуальні рішення.

Також очільник поліції столичної області зазначив, що всі повідомлення, які містили ознаки кримінальних правопорушень, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань – 60 кримінальних проваджень. Найбільше злочинів поліцейські задокументували у Білоцерківському, Васильківському, Києво-Святошинському та Обухівському районах.

Серед них 11 фактів – перешкоджання здійсненню виборчого права. Зокрема, працівники Києво-Святошинського відділу поліції затримали двох порушників на місці злочину у порядку ст. 208 КПК України, коли ті розклеювали на біл-бордах одного із кандидатів агітаційні матеріали з провокуючими висловлюваннями. Правоохоронці вилучили у них вантажний автопідйомник, залишки провокативної продукції та автомобіль, на якому пересувались зловмисники. Їм повідомлено про підозру за перешкоджання здійсненню виборчого права за ч. 3 ст. 157 ККУ. За це зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до семи років з позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Також відкрито 10 кримінальних проваджень за ст. 158 (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або інше несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців).

10 кримінальних проваджень щодо підкупу виборців за ст. 160 ККУ. Зокрема працівники Васильківського відділу поліції задокументували злочин і повідомили про підозру одному з кандидатів на посаду голови об’єднаної територіальної громади за підкуп виборців. Чоловік в школі під приводом привітання з днем вчителя роздавав викладачам гроші у конвертах. Голос кожного вчителя коштував тисячу гривень.

Також відкриті кримінальні провадження за ст. 161 ККУ (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.
Крім того Андрій Нєбитов звернув увагу, що у період передвиборчої кампанії поліцейські склали 233 адміністративних протоколи у сфері порушення виборчого права. Усі вони направлені суду для прийняття рішення.

На місці виявлення адмінправопорушень працівники поліції вилучали усю друковану продукцію, технічні засоби, приладдя, за допомогою якого поширювалась агітація та транспортні засоби.

Найбільша кількість правопорушень, які зафіксували поліцейські – це 174 факти виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. За такі порушення складені адмінпротоколи за ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Так, агітаційні листівки неправдивого змісту умисно привезли кияни до міста Славутич для розповсюдження. Працівники Славутицького відділення поліції на місці правопорушення вилучили агітаційні матеріали, які містили дискридитуючу інформацію про кандидатів та діючих посадовців органів місцевого самоврядування. Відносно жителів столиці поліцейські склали адмінпротоколи.

Виявлено 35 фактів (ст.212-14 КУПАП) щодо порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях. Зокрема, у Білій Церкві, де представники однієї з політичний партій встановили прапори з відповідною символікою партії у недозволеному місці. Поліція вилучила прапори та притягнула винних до адмінвідповідальності.

Також складено 18 адмінматеріалів щодо перешкоджання здійсненню виборчого права – це ст. 212-24 КУПАП.

Наприклад, у місті Бровари двоє невідомих упродовж ночі замінили номери, присвоєні кандидату у виборчому бюлетені, на 18 агітаційних біл-бордах.

Співробітники місцевого відділу поліції встановили, що до порушення виборчого законодавства причетні двоє молодиків. Ними виявилися молоді кияни.

Водночас полковник поліції наголосив на важливості дотриманням карантинних заходів у день виборів: «Шановні жителі Київщини! Дотримуйтесь протиепідемічних заходів – обов’язково надягайте маску та рукавички, тримайте дистанцію! Не наражайте себе та інших на небезпеку! Пам’ятайте – хвороба не відступила!» – наголосив очільник поліції Київської області.

Андрій Нєбитов повідомив, що поліцейські Київщини докладуть усіх зусиль і в межах законних повноважень забезпечать проведення чесних та прозорих виборів на території̈ області – «Для цього у нас достатньо сил та засобів. Нам допомагатимуть придані сили з числа бійців Національної гвардії, рятувальники, громадські формування. У день виборів на охорону виборчих дільниць заступлять понад 2,5 тисячі поліцейських. Охоронятимуть публічний порядок на вулицях населених пунктів – 1,5 тисячі правоохоронців», сказав полковник поліції.

Водночас керівник поліції столичної області звернувся до жителів Київщини: «Сьогодні, 23 жовтня, добігає кінця виборча кампанія, завтра – день тиші, коли вже буде заборонена будь яка політична агітація. Хочу звернутися до кожного з вас, будьте свідомими і відповідальними, не порушуйте закон, не продавайте свій голос та наше майбутнє! У цих перегонах не втрачайте своє людське обличчя! Не беріть участі в провокативних заходах, у так званих «каруселях» та інших сумнівних політичних перегонах, де вам лідери-маніпулятори, порушуючи закон, будуть обіцяти захмарні умови життя та збагачення!»

«Щодо тих осіб, які масово змінили адреси проживання задля голосування за одного кандидата, наголошую, вам не вдасться підтасувати результати виборів. Це ми можемо зробити спільними зусиллями з членами виборчих комісій, іноземними спостерігачами та представниками ЗМІ» – підкреслив начальник Головного управління.

Також він наголосив: «Попереджаю тих осіб, які планують винести або сфотографувати виборчий бюлетень! Це карне діяння і кожен, хто порушив закон, буде відповідати».

При цьому Андрій Нєбитов акцентував, що поліція є аполітичною та не втручається у виборчий процес:

«Важливо пам’ятати кожному, що поліція поза політикою. Наша мета – забезпечити повноцінне, прозоре, чесне і законне голосування громадян, попередити будь-які правопорушенням і злочини».

Відео дивіться за посиланням: https://youtu.be/OioLQcYvAMg

Додати коментар