Відбувся урочистий захід з нагоди Дня захисника України (Фоторепортаж)

У день покровительки всього роду козацького Пресвятої Покрови українці відзначають День захисника України та День українського козацтва.

Ці знаменні дати нерозривно пов’язані між собою, символізують зв’язок поколінь, давню історичну традицію, прагнення вільно жити на власній землі. З дідів-прадідів  українці мріяли про  незалежність, а виборовши її у 1991 році, продовжують захищати і відстоювати свої кордони донині.

Сьогодні кращі наші сини пліч-о-пліч боронять українську землю, відстоюючи її цілісність. Ми з гордістю говоримо про нашу армію, про тисячі справжніх чоловіків, які стали на захист кордонів України. А також про мільйони простих небайдужих українців-волонтерів, які годують, одягають, забезпечують усім необхідним свою армію.

Хвилиною мовчання перед пам’яттю і подвигом славних синів України – героїв славних козаків, визволителів у роки Другої світової війни, героїв Небесної сотні і героїв АТО розпочалися урочистості з відзначення Дня захисника України та Дня українського козацтва у сквері, біля пам’ятника воїнам-учасникам операції об’єднаних сил та антитерористичної операції, де зібралися очільники міста та району,  представники установ, організацій та підприємств усіх форм власності, керівники структурних підрозділів міської ради та РДА, учасники АТО, їх близькі, рідні, представники засобів масової інформації та громади.

Наша Батьківщина нині стогне у вогні війни… Скільки прекрасних людей загинуло, скільки згоріло міст, скільки полів розтоптали гусениці ворожих танків. У кожній родині, в кожному домі пам’ятають тих, хто боронив і нині відстоює нашу землю, нашу Україну. Переяславщина –  також має своїх героїв чий подвиг залишиться в наших серцях. Тих, які поклали своє життя заради нашого  майбутнього. І саме їм присвоєно звання  «Почесний громадянин міста» та «Почесний громадянин Переяслав-Хмельницького району» посмертно.

«Почесний громадянин міста» посмертно:

солдат – Гриценко Роман Володимирович,

старший солдат –  Довгий Олександр Михайлович,

прапорщик –  Лазенко Сергій Васильович,

лейтенант – Моругий Андрій Миколайович.

 «Почесний громадянин Переяслав-Хмельницького району» посмертно:

солдат – Чебаненко Олександр Миколайович,

майор – Вашеняк Віталій Петрович,

рядовий –  Дога Олег Вячеславович,

рядовий – Зінчик Станіслав Михайлович,

капітан – Корнєв Володимир Вікторович.

Нагороди із рук міського голови Переяслава Тараса Костіна, першого заступника голови РДА Андрія Коркача, заступника голови райради Івана Бугаєнка отримали рідні покійних Героїв.

Пісенні вітання для учасників урочистостей підготували Лідія Ющишина, Наталія Александрова та Юрій Зражевський. Ведучий заходу – Едуард Нікітін.

На знак щирої поваги та шани від вдячних жителів і гостей міста живі квіти лягли до меморіального комплексу переяславцям, загиблим під час АТО; пам’ятного хреста на честь Переяславського козацького полку 1625-1782 рр.; пам’ятного знаку воїнам-афганцям;  Братської могили загиблим героям битви на Букринському плацдармі та пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні.

Сьогодні в усіх храмах, церквах Переяславщини відбувся молебень по вшануванню пам’яті загиблих воїнів за мир та спокій в нашій державі за її процвітання то благополуччя.

 

 

 

Додати коментар