Закон України №466: зміни в адмініструванні рентної плати

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 16.01.2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення  адміністрування податків, усунення технічних та логічних  неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено ряд змін до розділу ІХ «Рентна плата» Податкового кодексу України (далі -ПКУ).

Зокрема, змінено ставки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (чорних металів (крім залізної руди), кольорових та легувальних металів; залізної руди).

Уточнено перелік операцій, до яких застосовуються коригуючи коефіцієнти, що визначаються залежно від виду корисної копалини (мінеральної сировини) та умов її видобування.

Також уточнено ставки рентної плати за  спеціальне використання  лісових ресурсів, а саме  зменшені категорії з 5 до 3 (п.256.3 ст.256 ПКУ).

Крім того, змінено деякі діапазони частот, за які сплачується рентна плата.

ГУ ДПС у Київській області

 

Зареєстрований ПРРО при виконанні входу отримує повідомлення «Відсутні господарські одиниці» перевірте правильність поданих даних про касира та ПРРО

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує суб’єктів господарювання,  що під час виконання касиром входу на програмному реєстраторі розрахункових операцій (далі – ПРРО) щоразу відбувається перевірка всіх доступних господарський одиниць та ПРРО для такого касира за його ідентифікатором ключа суб’єкта, інформацію про який суб’єктом господарювання було подано до контролюючого органу в Повідомленні про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за ідентифікатором форми J/F139801 (далі – Повідомлення J/F139801).

При цьому необхідно вказувати ідентифікатор ключа суб’єкта з сертифікату, який використовується для підпису, а не шифрування.

Під час відкриття робочої зміни може надходити повідомлення «Відсутні господарські одиниці» у разі якщо:

– ідентифікатор ключа суб’єкта взято з сертифікату який використовується для шифрування;

– в Повідомленні J/F1391801 вказано значення, що не відповідає ідентифікатору ключа суб’єкта з сертифікату;

– суб’єктом господарювання подано Повідомлення про виявлення несправностей ПРРО за формою № 2-ПРРО (яким блокується ПРРО до моменту подання Заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО з позначкою «відновлення роботи»);

– суб’єкт господарювання подав Повідомлення J/F1391801 з типом підпису «припинення роботи» для такого касира.

У разі, якщо на зареєстрованому ПРРО, під час відкриття робочої зміни, надходить повідомлення «Відсутні господарські одиниці», то для роботи з ПРРО суб’єкту господарювання необхідно перевірити правильність подання даних про касира та ПРРО.

ГУ ДПС у Київській області

 

Якщо статус платника ПДВ анульовано, а податкову накладну заблоковано

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що реєстрація платника ПДВ діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у випадках визначених у п. 184.1 ст. 184 Податкового Кодексу України (далі – ПКУ).

У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення має право подати платник ПДВ – п.4 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 № 520, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.12.2019 за № 1245/34216.

Пунктом 3 Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.12. 2019 № 1165 визначено, що скарга подається платником ПДВ (далі – платник податку) у строки, визначені ст. 56 ПКУ, з наступного дня після набрання чинності рішенням комісії регіонального рівня.

Пунктом 200 прим.1.8 ст. 200 прим. 1 ПКУ встановлено, що після анулювання реєстрації платника податку залишок коштів на його рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість перераховується до бюджету, а такий рахунок закривається.

ГУ ДПС у Київській області

 

 

 

 

Малий та середній бізнес сплатив 1,7 млрд грн єдиного податку у січні-вересні 2020 року

 

За період січень-вересень підприємці-спрощенці спрямували до місцевих бюджетів пристоличного регіону 1,7 млрд грн єдиного податку. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський. За наданою інформацією, цьогоріч представники малого та середнього бізнесу збільшили податкові платежі на 8% або 127,2 млн грн. Зокрема, Загорський підкреслив, що у розрізі категорій платників найбільшу частину сплатили фізичні особи-підприємці 1,3 млрд грн з темпом приросту до січня – вересня 2019 року у 9% або 118,4 млн грн додаткових для бюджетів коштів.

Майже на 2 млн грн більше, аніж торік, сплатили юридичні особи
 (ІІІ група). Станом на 1 жовтня до скарбниць територіальних громад надійшло 179,2 млн грн єдиного податку.

Сільгоспвиробники-спрощенці, у свою чергу, спрямували 143 млн грн з динамікою приросту 5%, що  у грошовому еквіваленті дорівнює 7 млн грн.  

Найбільші суми перерахували підприємці, які провадять діяльність на територіях Києво-Святошинського району – 320,1 млн грн, Білоцерківського та Ірпінського – 289,1 та 240,1 млн грн відповідно.

Загалом на Київщині зареєстровано 88 274 платника єдиного податку, з яких 80 382 – фізичні особи, решта – 7892 – юридичні особи.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар