Правила військового обліку

Збройні Сили України  – це військове формування, на яке покладено завдання з оборони України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності. Від початку їх створення  06 грудня  1991 року і до тепер,  українські військовослужбовці беруть активну участь в  безлічі миротворчих операціях   Югославії, Таджикистані, Боснії і Герцеговини, Македонії, Хорватії, Косово, Афганістані, Іраку, Грузії, Конго тощо. За весь час, наші військовослужбовці зарекомендували себе як відважні, дисципліновані професіонали своєї справи. Для підтримання високого іміджу Збройних Сил України розроблено пам’ятку для громадян, що містить Правила військового обліку.

Правила військового обліку

Призовники і військовозобов’язані повинні:

1) перебувати на військовому обліку за місцем проживання у військовому комісаріаті;

2) прибувати за викликом до військового комісаріату в строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках);

3) не змінювати місце фактичного проживання з моменту оголошення мобілізації, введення воєнного стану;

4) вчасно проходити медичний огляд;

5) особисто, у 7-денний строк, прибувати до військового комісаріату для  постановки чи зняття з військового обліку;

7) особисто, у 7-денний строк, повідомляти військовий комісаріат про зміну  сімейного стану, стану здоров’я, місця проживання, освіти, місця роботи і посади;

8) негайно повідомляти  про втрату військово-облікового документа;

9) подавати щороку до військового комісаріату документи, що підтверджують право призовників на відстрочку.

У разі, коли за будь-яких обставин повістка не надійшла, призовники  прибувають до призовної дільниці в 10-денний строк з дня початку призову на строкову військову службу. При оголошенні мобілізації чи воєнного стану, військовозобов’язані повинні з’явитися за адресою та в строк, вказаний в  отриманих  ними  документах.

 Призовники і військовозобов’язані за порушення: правил військового обліку; законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію; умисне псування військово-облікових документів чи втрату їх з необережності; неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин; за несвоєчасне повідомлення даних про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, освіти, місця роботи і посади притягуються військовим комісаром Переяслав-Хмельницького ОМВК до адміністративної відповідальності у порядку, визначеному Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Керівники та посадові особи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та навчальних закладів, а також власники будинків за: порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу;  про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію; за неподання до військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць; за прийняття на роботу призовників і військовозобов’язаних, які не перебувають на військовому обліку; незабезпечення сповіщення про їх виклик до військового комісаріату, перешкоду їх своєчасній  явці; несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку несуть адміністративну відповідальність.

Громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

Нагадуємо, що отримавши персональну повістку про явку до Переяслав-Хмельницького ОМВК, з моменту отримання команди від військового комісара, призовник чи військовозобов’язаний повинен з’явитися  у  вказаний  час  за  адресою:   вул.  Богдана-Хмельницького,   84, м. Переяслав-Хмельницький.

Дані про призовників, військовозобов’язаних, що не з’явилися по команді військового комісара будуть направлятися до органу Національної поліції для відкриття кримінальних проваджень за статтями 335, 336, 337 Кримінального Кодексу України.

З метою уникнення негативних наслідків, просимо громадян Переяслав-Хмельницького району та міста своєчасно реагувати на виклики та з’являтися до військового комісаріату.

З повагою,

Військовий комісар

Переяслав-Хмельницького ОМВК

майор                            О.Б.Озірний

Додати коментар