Із професійним святом привітали працівників дошкільної освіти (ФОТО)

На 27 вересня 2020 року припадає День дошкілля. Свято людей, які дбають про наших дітей в дошкільних установах, дають їм перші знання, вчать їх і виховують. Із цієї нагоди у зоні відпочинку “Серце Переяслава” міський голова Тарас Костін, його заступник Валентина Губенко, начальник відділу освіти Петро Ярмоленко привітали кращих з кращих представників дошкілля міста.

Шановні працівники дошкільної освіти!

Прийміть наші щирі вітання з професійним святом –  Днем  дошкілля!

Щира подяка всім працівникам дошкільної освіти за щоденну самовіддачу,  благородну  любов і турботу, віддане служіння улюбленій справі, терпіння,  наполегливість і високий професіоналізм.

Від мудрості   керівника    дошкільного  закладу,  педагогічної  майстерності, турботливості,  уваги, розуміння   вихователів та  їх  помічників, допомоги  батьків  залежить щасливе дитинство і подальша доля кожного  вихованця,  майбутніх  патріотів  свого міста та своєї  держави.

Нехай ніколи не згасає світло Вашої душі, тепло Вашого серця до улюбленої професії. Хай кожен Ваш день повниться новими радістю та перемогами.

Міцного  Вам  здоров’я, натхнення, любові, здійснення  усіх мрій та сподівань.

***

У місті функціонує 5 закладів дошкільної освіти. В них виховується 1340 дітей у 47 групах. З дітьми працюють 127 педагогічних працівників. З них: 113 мають вищу освіту, 60 – вищу кваліфікаційну категорію, 24 – І, 24 вихователі мають педагогічне звання «вихователь-методист», 3 – «старший вихователь». Як і у минулому році в усіх закладах дошкільної освіти функціонують логопедичні пункти, де з дітьми, які мають мовні вади, працюють досвідчені вчителі-логопеди, працюють інструктори з фізичного виховання, що дає позитивний результат по фізичному розвитку дошкільнят. Основною метою діяльності закладів дошкільної освіти міста є виховання здорової, гармонійно розвиненої особистості, знайомої з основами філософії життя, що володіє необхідними уміннями, має певну систему знань, вміє конструктивно діяти в різних життєвих ситуаціях. Освітній процес у закладах здійснюється згідно з вимогами  Програми виховання і навчання дітей від двох до семи років «Дитина», програми для дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт», програми «Українське довкілля.

Поряд з цим використовуються парціальні програми:

  • Р.М. Борщ «Радість творчості».
  • Н.Гавриш «Цікава філософія для малят».
  • Т. Шкваріна «Англійська мова для дошкільнят».
  • Н.Гавриш «Освіта для сталого розвитку».
  • К.Крутій «Stream- освіта або Стежинки у Всесвіт».
  • Національно-патріотичного виховання дітей дошкільного віку «Україна – моя Батьківщина», О.Каплуновська
  • Основ здоров’я та безпеки життєдіяльності дітей дошкільного віку «Про себе треба знати, про себе треба дбати», Л.Лохвицька
  • Морального виховання дітей дошкільного віку «Скарбниця моралі», Л.Лохвицька
  • Формування основ безпечної поведінки дітей дошкільного віку під час дорожнього руху «Дитина у світі дорожнього руху», О.Тимовський
  • Фізичного виховання дітей старшого дошкільного віку «Юний легкоатлет», І.Масляк
  • Фізичного виховання дітей раннього та дошкільного віку «Казкова фізкультура», М.Єфіменко
  • Оздоровчо – освітньої роботи з дітьми старшого дошкільного віку «Веселкова музикотерапія» І.Малашевська

Протягом 2019-2020 навчального року у роботу закладів запроваджувались інноваційні технології:

  • Технологія раннього навчання за Гленом Доманом.
  • Арттерапевтичні технології у роботі з дітьми.
  • Логіки світу за Л.Стеценко.
  • Розвиток математичних здібностей за паличками Кьюзенера.
  • Розвиток пізнавальних здібностей за кубиками З.Дьениша.
  • «Виховання казкою» Л.Фесюковою.
  • «Са-фі-данс» танцювально-ігрова технологія.
  • Довкілля М.Івченко.

У закладах  проводиться експериментальна робота регіонального рівня з проблеми: «Формування основ світобачення у дітей дошкільного віку на заняттях з дитячої філософії» (ЗДО №9 «Сонечко»), . «Я-моральний: особистість дошкільника у сучасному світі» та регіонального рівня на тему: «Становлення основ моральної вихованості у дітей дошкільного віку в умовах освітніх трансформаційних процесів сьогодення» (ЗДО №7 «Берізка»), «Виховання духовної культури дітей старшого дошкільного на основі створення музейного простору в дошкільному навчальному закладі» (ЗДО № 10 «Любавонька»).

У 2020-2021 навчальному році ЗДО №9 «Сонечко» запроваджує у роботу альтернативну програму формування культури інженерного мислення у дошкільників «Stream- освіта, або Стежинки у Всесвіт».

Протягом 2019-2020 н.р. досвід роботи з морального виховання дітей дошкільного віку ЗДО №7 «Берізка» був опублікований у таких педагогічних виданнях:

журнал «Музичний керівник»: «Літня віршована руханка», муз керівник Шаповал О.О.),

журнал «Дитячий садок. Фантазії вихователя»: конспекти занять з морального виховання вихователів Кириченко С.М., Ющенко І.В., Потужня О.М., Гнатенко Т.М., Лапа В.В., Посполіт Л.М., Іваненко І.В., Слюсар Т.Г, Солонець В.В.

Директор закладу Михайленко О.В. є співавтором двох посібників з морального виховання дітей дошкільного віку:

Посібник «Крокуємо доріжками добра : зошит для дітей старшого дошкільного віку до програми з морального виховання «Скарбниця моралі» / Л.В.Лохвицька, О.В.Михайленко. – Тернопіль : Мандрівець, 2018. – 56 с.; іл..

Посібник «Добрі поради на щодень: навчально-методичний комплект ілюстративно-розвивального матеріалу з морального виховання дітей старшого дошкільного віку: 8 сюжетних картин «Віночок чеснот для дитини» та методичні рекомендації / Любов Лохвицька, Оксана Михайленко. – Київ : Генеза, 2019. – 8 картин + метод. рек. (136 с.).

Всього на ЗДО на 2020 рік виділено 32 523 225, з них на харчування – 2 4000 000, на зарплату – 25 371 048, на використання товарів і послуг – 7 152 177.

Протягом минулого року для покращення матеріальної бази та оснащення педагогічного процесу закладами дошкільної освіти використано такі кошти:

ЗДО №6 «Малятко» – 8000 гр. з бюджетного фонду та 20000гр. благодійних внесків від фізичних осіб та спонсорів.

ЗДО №7 «Берізка» – 488600 гр. з бюджетного фонду та 27675гр. благодійних внесків від фізичних осіб та спонсорів

ЗДО №8 «Золотий ключик» – 43348 гр. з бюджетного фонду та 30214гр. благодійних внесків від фізичних осіб та спонсорів.

ЗДО №9 «Сонечко» – 19000 гр. з бюджетного фонду та 25000гр. благодійних внесків від фізичних осіб та спонсорів.

ЗДО №10 «Любавонька» – 22200 грн. з бюджетного фонду та 130485 грн. благодійних внесків від фізичних осіб та спонсорів.

Протягом 2019-2020 навчального року для педагогічних працівників ЗДО діяли консультативно-методичні пункти для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти:

  • для вихователів
  • для вихователів з вищою кваліфікаційною категорією та педагогічним званням
  • для завідуючих та вихователів-методистів
  • для музичних керівників
  • для інструкторів з фізичного виховання
  • для логопедів
  • для старших медичних сестер
  • для вихователів груп раннього віку

На цих консультаційно-методичних пунктах проведено 18 семінарів-практикумів, 6 майстер-класів, 2 засідання школи педагогічної майстерності, 1 методичний квест, 1 вебінар, 1 круглий стіл. Протягом року діяла обласна педагогічна студія «Упровадження програми «Скарбниця моралі» в освітній процес ЗДО» на базі ЗДО №7 «Берізка».

В період карантину вихователі, вихователі-методисти та директори закладів дошкільної освіти надавали інформаційну допомогу батькам у вигляді друкування матеріалів у ЗМІ, індивідуально у вайбері, консультування.

 

 

Додати коментар