Удосконалення контролю за трансфертним ціноутворенням

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 16.01.2020 №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни, зокрема, до статті 39 «Трансфертне ціноутворення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, п.п.39.4.2 п.39.4 ст.39 ПКУ встановлено, що платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній подаються центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронні довірчі послуги”.

Звертаємо увагу, що  згідно п.53 підрозд.10 розд.ХХ «Перехідні положення» ПКУ  норми п.39.4 ст. 39 ПКУ щодо:

-подання платниками податків звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній вперше застосовуються щодо фінансового року, який закінчується у 2021 році, але не раніше ніж у рік, в якому компетентними органами укладено багатосторонню угоду про автоматичний обмін міждержавними звітами (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country-by-Country Reports);

-запиту контролюючих органів до платників податків про подання глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлу) – вперше застосовуються щодо фінансового року, який закінчується у 2021 році;

-подання платниками податків повідомлення про участь у міжнародній групі компаній – вперше застосовуються у 2021 році за 2020 рік.

ГУ ДПС у Київській області

 

Змінили коди товарів УКТЗЕД – подайте Таблицю даних з відповідними змінами

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що у зв’язку з набранням чинності Законом №674, платнику податку потрібно подати Таблицю зі зміненими кодами товарів згідно з УКТЗЕД з метою уникнення зупинки реєстрації ПН/РК в ЄРПН у разі зміни кодів товарів згідно УКТЗЕД.

Нагадуємо, що таблиця даних платника податку (далі – Таблиця) – це зведена інформація, яка подається платником податку до контролюючого органу щодо кодів видів економічної діяльності платника згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, кодів товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

З метою класифікації товарів використовують Українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, до якого Законом України від 04.06.2020 №674-IX «Про Митний тариф України» (далі – Закон № 674) були внесені зміни з 03.07.2020.

У разі якщо за результатами перевірки податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК) визначено, що ПН/РК відповідають одній з ознак безумовної реєстрації, визначених у п. 3 Порядку зупинення, зокрема, якщо у ПН/РК відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у Таблиці, врахованій контролюючим органом, реєстрація таких ПН/РК не зупиняється в Єдиному реєстрі податкових накладних.

ГУ ДПС у Київській області

 

Як отримати податкову знижку на суму коштів, сплачених за договором оренди житла внутрішньо переміщеним особам?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Податковим кодексом України (далі – ПКУ) передбачено надання податкової знижки на суму коштів у вигляді  орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до чинного  законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), платник податку – внутрішньо переміщена особа має по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року подати до контролюючого органу  в якому перебуває на обліку:

-декларацію  про майновий стан і доходи (далі – Декларація);

-копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

-копію договору оренди житла;

-копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів);

-заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

Заява подається в довільній формі, в ній зазначається, що платник та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:

     не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

     не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

З метою перевірки зазначеної інформації у заяві мають міститись відомості, які дозволяють ідентифікувати членів сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті)).

Нагадуємо, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені – п.п.14.1.263 п.14.1 ст.14 ПКУ.

Додатковими документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають права на отримання податкової знижки може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання, тощо.

ГУ ДПС у Київській області

 

Чергова зустріч із представниками агропромислового комплексу відбулась сьогодні у Броварській ДПІ

Чергова зустріч із представниками агропромислового комплексу відбулась сьогодні у Броварській ДПІ під головуванням в.о. начальника
 ГУ ДПС у Київській області  Олександра Загорського. Участь у заході взяли також начальник відділу аналітики податкових ризиків Роман Харченко та начальник Броварського відділу податків і зборів з юридичних осіб управління податкового адміністрування Олена Красник.

Зокрема, учасники обговорили проблемні питання реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, причини зупинення реєстрації, критерії ризиковості здійснення операцій тощо. Податківці детально пояснили підприємцям, як правильно заповнити таблицю даних платника та відповіли на численні запитання.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар