Віряни різних християнських конфесій провели День подяки за урожай

Минулої неділі під вечір на центральній площі Переяслава відбулося свято подяки Богові. Його ініціатором та організатором стала церковна рада міста – Переяслав.City

Це – традиційний захід, заснований на біблійних принципах, у ході якого віруючі дякують Всевишнього за всі його благодіяння, зокрема, урожай. У минулому євангельські церкви День подяки або свято урожаю влаштовували окремо у своїх громадах. Проте впродовж вже багатьох останніх років роблять це разом, запрошуючи долучатися всіх бажаючих.

Оскільки зараз подібні заходи проводяться в умовах пандемії, міськвиконкомом було надано дозвіл на нього лише за умови дотримання відповідних протиепідемічних вимог. Тож частину площі перед широкими східцями РДА, які цього разу слугували сценою, для дотримання соціальної дистанції розмітили спеціальними наліпками, всім учасникам рекомендували дотримуватися маскового режиму і таке інше.

Виступає Юлія Строчинська

Зазвичай неодмінною атрибутикою свята урожаю є різноманітні плоди садів та городів. Оригінально їх було виставлено на подібному ж святі минулого року. Тоді перед сценою розмістили великий макет-карту України. Клітини-контейнери на ній представляли різні області. Всі їх заповнили плодами. Так що об’єкт став навіть цікавою фото зоною.

– Той оригінальний макет використовували на загальноукраїнському Дні подяки у Києві, – сказав пастор міської церкви “Оселя благодаті” Тимофій Поліщук (41 рік). – Ми мали можливість і привозили його також до нашого міста. Проте цього разу, зважаючи на коронавірус, вже не прагнули до якоїсь масштабності.

Все ж члени цієї церковної громади спеціально до свята зробили не менш цікаву інсталяцію. З великих листів деревини, більше двох метрів завширшки та заввишки, вирізали кленовий лист. А на ньому красиво різнокольорово розмістили добірні і яблука, і груші, і виноград, картоплю, перці, баклажани та багато чого іншого. Дари садів та городів стояли і окремо у великих кошиках.

Звісно, ті, хто виступав зі сцени, як люди віруючи, перш за все молилися, дякували Богові за спасіння через жертву Ісуса Христа, за здоров’я, благополуччя міста та країни тощо. Але це все речі, так би мовити, глобального характеру. Я ж поцікався у деяких учасників цієї події, чи було у їхньому особистому житті щось таке приємне, можливо, і невелике, за що вони щиро вдячні Господу? Виявляється такі речі трапляються у житті кожної людини. Той же Тимофій Поліщук поділився, що у нього велика родина, п’ятеро дітей, а от місця для городу біля будинку зовсім небагато. Минулої весни він вперше побудував теплицю, і це значно поліпшило вітамінний раціон його родини. Вже гарно родили і редиска, і помідори, огірки і таке інше.

Подяка для Валентини Губенко

Клара Павлова (80 років) з цієї ж церкви розповіла, що у її житті так сталося, що у літньому віці вона залишилася самотньою людиною. Живе у багатоповерхівці, городу немає. Таке життя на схилі літ могло б бути великою особистою драмою. Проте ще тридцять років тому Бог привів її в церковну громаду. Тут їй не лише допомагають, церква для неї стала справжньою родиною.

Михайло Гречко (55 років), пастор церкви “Небесна країна” теж має велику родину – четверо власних та ще двоє прийомних дітей. Як лідерові громади, щоденно доводиться вирішувати багато питань. Тож було дуже приємно, коли минулого літа з’явилася нагода і вони всією сім’єю поїхали подорожувати до Карпат. А ще цього року двоє його дітей закінчили своє професійне навчання у міському ЦПТО. Для родини це стало теж дуже приємною подією.

Концертну частину свята розпочав хор православного храму святого Володимира, що на Підварках. Особисту участь у виступі взяв настоятель цього храму священик Іван Будняк. З піснями християнської тематики виступили також співачка Юлія Строчинська та інші.

В ході свята “за сприяння у збереженні, поширенні християнських цінностей та духовної культури” Подяку церковної ради міста її голова Ігор Лисих вручив заступнику міського голови Валентині Губенко.

Нова інсталяція подобається дітям

Що до кількості присутніх, то їх було і немало. Окрім того, чудового літнього вечора в історичний центр Переяслава приходили містяни і просто прогулятися. Адже тут останнім часом все більше з’являються цікавинок. Останньою з таких стала інсталяція білого дитячого велосипеда з квітами. Його міські комунальники встановили на тротуарі неподалік дзвіниці. Дуже зручно сфотографувати біля нього дитину.

Додати коментар