Дні активності міста Переяслав

20 вересня 1943 року – 77 років тому – місто було звільнено від німецько-фашистських загарбників. Цього року минає 1113 років першої літописної згадки про Переяслав.
18-22 вересня плануються дні активності радіоаматорів Переяславщини.
В ефірі будуть працювати аматорські радіостанції
US7UU, UR5UWUR5UGE (URDA KO-23),
US1UD, UT9UC
 (URDA KO-24).

За 1 QSO-SWL можна отримати електронний диплом “Переяслав-1113”

Заяви для отримання диплому надсилати на: uz1rr@ukr.net  
Запрошуємо радіоаматорів світу для проведення QSO.
73! de US7UU

ПЕРЕЯСЛАВ – “МІСТО-МУЗЕЙ”
Справжнім містом-музеєм під відкритим небом є Переяслав. З одного боку це невеликий районний центр, а з іншого – це один із історичних центрів стародавньої Київської Русі, який має неоціненне культурне та історичне значення. Переяслав – одне із найдавніших міст України. Перша задокументована згадка про місто датується 907 роком, однак люди тут жили і раніше. До самісінької монгольської навали Переяслав був одним із найважливіших центрів Русі, наряду з Черніговом та Галичем.
Переяслав лежить на лівому березі Київщини, в її південно-східній частині, неподалік від берега Дніпра, поміж річок Альта і Трубіж (в межах міста вони зливаються). Населення міста становить 27 тисяч жителів. Ще рік тому місто офіційно називалося Переяслав-Хмельницький, однак в жовтні 2019 року Верховна Рада України прийняла постанову про повернення історичної назви місту – Переяслав (приставку “Хмельницький” було прибрано). Щоправда сам район залишається ще не перейменованим.
Багатством міста є його історія і неймовірна кількість музеїв. Власне Переяслав називають не інакше як “Місто-музей”. Тільки уявіть собі: в цьому невеличкому місті функціонує понад 25 музеїв, зокрема – музей архітектури та побуту Наддніпрянщини, музей лікарських рослин, меморіальний музей Г.С. Сковороди, меморіальний музей Шолома Алейхема, музей трипільської культури, музей заповіту Тараса Шевченка, музей-діорама “Битва за Дніпро в 1943 році”, музей українського народного побуту, меморіальний музей архітектора Заболотного, музей історії бджільництва, музей українського рушника, музей історії українських народних обрядів і традицій, музей хліба, музей історії філософії, і багато інших. Саме тому, при відвідинах міста кожен турист, навіть найбільш вибагливий знайде тут щось своє.

Джерело

Додати коментар